Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Ключ до єднання ПЦУ та УГКЦ лежить у Римі та Константинополі

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній заявив, що разом із Українською греко-католицької церквою планують напрацьовувати своєрідну дорожню карту майбутньої співпраці. Однак про єднання церков говорити зарано.

    Про це митрополит Київський та всєї України Епіфаній сказав 12 вересня під час зустрічі у Національному університеті «Львівська політехніка», передає «Львівський портал».

    «Ми, як об’єднана, визнана Українська православна церква, хочемо мати і надалі добрі, теплі та дружні стосунки з Українською греко-католицькою церквою. Насправді, ми бачимо, що рухаємося в одному напрямку, ми усі прагнемо бачити успішну, цілісну незалежну українську державу. Наша церква стоїть на патріотичних засадах як і греко-католицька церква. Ми неодноразово мали зустрічі з Архієпископом Святославом, де обговорювали нашу майбутню співпрацю. Ми мусимо шукати точки дотику, які нас єднають, а не роз’єднують. Бо в історії співіснування наших церков були різні сторінки, але зараз ми повинні шукати те, що нас об’єднує, шукати те, що у майбутньому може перерости у добру співпрацю. Неодноразово спілкуючись з його блаженнішим Святославом, ми говорили про те, що разом маємо написати певну дорожню карту нашої майбутньої співпраці, як може перерости в певний діалог», — сказав предстоятель ПЦУ.

    Також митрополит Епіфаній зазначив, що ще зарано говорити про певне єднання церков. Однак, предстоятель ПЦУ радий, що УКГЦ радо сприйняла отримання Томосу і визнання з боку Вселенського Патріарха.

    «Це свідчить про те, що ми всі в Україні прагнемо бути єдиними як нація, хочемо разом робити добро, все для того, аби Україна була сильною державою. Адже ми бачимо зі сторони нашого північного сусіда, що він прагне нас розділити зсередини. Він побачив, що фізично та зброєю нас неможливо поневолити, бо український народ засвідчив, що він є духовно сильним. А якщо ми є духовно сильними, то будь-яка зброя не зможе нас поневолити та знищити. Тому є намагання збоку агресора розсварити нас зсередини, а особливо на релігійному підґрунті. Тому я думаю в майбутньому між нашими церквами будуть й надалі існувати добрі та теплі стосунки, які ми будемо розбудовувати», — зазначив блаженніший Епіфаній.

    Також він додав, що ключ до єднання двох церков не лежить в Україні.

    «Цей ключ лежить у Римі та Константинополі. Адже там ведуться екуменічні спілкування. То в майбутньому від цього будуть залежати і наші стосунки тут в Україні. Але ці стосунки є добрими і я вірю, що в майбутньому тільки будуть покращуватися», — пояснив предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне