Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Русини із московськими зв’язками: Хто саме зустрічався із чеським президентом

    «Президент Чехії зустрівся з лідерами закарпатських русинів», –  цей заголовок і ця подія, що поступово отримала продовження ,не покидає український інформаційний простір більш, ніж два тижні. Реакція українського МЗС більш ніж виправдана: чеський Президент Мілош Земан пообіцяв  підтримку людям, які бажають зміни в територіальному устрої України – звісно, що це суперечить міжнародному праву та інтересам України як держави.

    Зрозуміло, що незважаючи на доволі непогані стосунки між Україною та Чехією, Мілоша Земана важко запідозрити в симпатії до України. Його висловлювання про Крим та дружба з Путіним не раз змушувало чеське міністерство закордонних справ виправдовуватися за таку позицію їхнього президента. Але ж справа  не тільки в Земані, є і друга сторона в цій події, ті, з ким чеський президент зустрічався – хто представляв русинів та чим вони відомі.

    Почнемо з Тетяни Поп, яка у складі делегації вказана як «Президентка Координаційного центру русинських організацій». Уродженка міста Хуст, вперше появляється в медійному просторі завдяки російському телепроекту «Дом-2», після якого переїжджає жити до Москви. Під час Революції Гідності «перекваліфіковується» в журналіста та починає з’являтися в ефірі російських політичних ток-шоу. Палка прихильниця Олени Бондаренко та Ігоря Гужви – мастодонтів проросійської антиукраїнської діяльності. ЇЇ також пов’язують з керівником Газпрому Олексієм Міллєром та українським олігархом Дмитром Фірташем.

    Чільне місце на зустрічі було виділено керівникам «Всесвітньої ради підкарпатських русинів» Василю Джугану та Михайлу Тяско, які на даний момент проживають у Чехії та ведуть там бізнес. Вони знайомі із Земаном як мінімум вже кілька років та були у складі делегації 150 бізнесменів які разом із чеським Президентом відвідали Росію минулого року. Також обидва доволі часто відвідують офіційні заходи в Росії, в тому числі разом з російськими політиками.  Обидва з’являються в медіапросторі у 2015 році, коли російські агентства поширили новину, що Координаційна рада закарпатських русинів звернулася до парламенту Чехії, Словаччини та Угорщини, а також розіслали свої вимоги до різних європейських інституцій, щоб вони домоглися від Києва визнання автономного статусу Закарпаття. Ось, про що писав, наприклад, російський державний канал RT :«репрессии русинских активистов со стороны украинских спецслужб просто за желание их народа получить официальный статус национального меньшинства».

    Та найцікавішою особою із присутніх є – священик УПЦ(МП) Дмитро Сидор. Саме його називають неофіційним лідером русинів Закарпаття і на це є свої підстави. У 2008 році отець Дмитро був організатором Другого європейського конгресу підкарпатських русинів на якому  було оголошено про створення «республіки Подкарпатська Русь» і ухвалили ультиматум до Закарпатської ОДА. Після чого, як голова організації «Сойм підкарпатських русинів», Дмитро Сидор проголосив незалежність «республіки Подкарпатська Русь»(За що був умовно засуджений на три роки за «зазіхання на територіальну цілісність України»). Державними мовами цієї республіки мали стати русинська та російська, статус нової республіки – «демілітарізована зона з міжнародними гарантіями Російської Федерації». Щось схоже заявляв і вищезгаданий Василь Джуган: «єдиний, хто подав нам руку допомоги, була Росія, вона співчуває з нами» і додав, що найкращий вихід, як уникнути переслідувань з боку українців, є «створити окрему державу – Підкарпатську Русь зі своїм самоврядуванням і відокремитися від України». А призначений «міністр закордонних справ» Іван Петровцій заявив, що для того щоб «Подкарпатська Русь» була створена потрібно два головні фактори: перший – армія та другий – її визнання від республіки, котра є світовою потугою. А нас усім цим забезпечує Російська Федерація».

    Можемо бачити, що учасники цієї зустрічі із Мілошем Земаном підозріло тісно пов’язані з Росією яка воює з Україною не тільки на Донбасі, а й на міжнародній арені та в інформаційному просторі. Питання «підкарпатських русинів» є дуже зручним для Росії, адже вона його використовує для дискредитації України. Абсолютно вигадані переслідування національних меншин дозволяє Росії І далі говорити фашистів у Києві та про державу, яка не відбулась. А підбурювання до сепаратизму та наявність таких персонажів як Д.Сидор використовується для створення керованого хаосу в середині України. Як на мене просто блискуча спецоперація Кремля. Але поки ми будемо боротися з її наслідками, нормалізовувати відносини з Чехією та нейтралізувати наслідки в інформаційному просторі отримаємо нову спецоперацію – хто знає, що саме це буде знов.

    Найсвіжіше

    Популярне