Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Церква Чехії та Словаччини де факто визнала ПЦУ

    Преосвященний Ісая, єпископ Шумперкській, вікарій Оломоуцький-Брненської єпархії Православної Церкви в Чеських землях і Словаччині, ввечері середи, 20 листопада, співслужив митрополиту Київському Епіфанія в Михайлівському соборі Києва.

    Про це повідомляє релігієзнавець Ілля Бей.

    До теперішнього моменту не було однозначної заяви Синоду цієї помісної Церкви щодо визнання або невизнання ПЦУ. І хоча інші її єпископи (всього їх в ПЦЧЗС шестеро) недавно співслужили з представниками Моспатрірхата, приїзд єпископа Ісаї до Києва свідчить, що навіть в тих Церквах, які вважаються повністю промосковськими, ставлення до ПЦУ не таке вже монолітне, як його хочуть бачити в Москві.

    Можна сказати, що ми входимо в епоху «гібридного» визнання ПЦУ: без особливих заяв, а просто за фактом співслужіння одного з архієреїв помісної Церкви. І якщо з боку Синоду до такого єпископу не буде застосовуватися будь-які санкції, їх відсутність означатиме лише одне – Синод даної Помісної Церкви не вбачає у факті співслужіння свого архієрея з ПЦУ нічого крамольного, що, власне, і є визнанням.

    Найсвіжіше

    Популярне