Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Наталія Паділья: Інтерес до українського кінематографа з кожним роком зростає

    Минуло кілька років з тих пір, як в світі заговорили про Україну та українців. Наша країна стала цікава за кордоном і глядачі всього світу захотіли дізнатися більше про нас і про нашу історію. Зарубіжні кінопродюсери стали все більше розвивати проекти, знімати про Україну, підтримуючи цей інтерес.

    Режисер і продюсер Наталія Паділья – народилася в Україні, але проживає і працює в Лос-Анджелесі, ділиться своїм досвідом роботи в кіно-індустрії, а також розповідає про новий проект, який Америка спільно з Польщею і Україною планують знімати найближчого часу.

    – Розкажіть з чого все починалося?

    – Ще в школі я часто робила театральні постановки і режисирувала вистави, але після закінчення, вирішила зайнятися цим по-справжньому. Закінчила Київський Університет за спеціальністю Телебачення, а потім отримала Майстра з бізнесу в Strathclyde University в Англії, але мене завжди тягнуло в сторону креативного мистецтва. Згодом я переїхала в Дубай і тут вступила до кіноакадемії New York Film Academy. Доторкнувшись до кіномистецтва, я зрозуміла, що знайшла себе, свою справу, якою можу займатися нескінченно. Для того, щоб отримати вищу ступінь за спеціальністю, Master of Filmmaking, я переїхала до Лос-Анджелесу, де проходила практику на Universal Studios, продовжувала навчання в UCLA (University of California Los Angeles), відвідувала численні тренінги та семінари, і практикувалася у професіоналів індустрії.

    – Як створювалася Ваша команда і як Ви почали робити спільні проекти з американськими продюсерами?

    – В основному всі мої проекти були зроблені в Америці, в Україні я працювала небагато і тому досвід роботи у мене в основному голлівудський. З моменту переїзду в Лос-Анджелес, я практично без зупинок знімала. Таким чином і створювалася команда: з кожного знімального майданчика я «обростала» новими людьми, професіоналами в різних галузях, з якими було комфортно працювати. Адже кіно – це командна робота і який би ти не був талановитий все залежить від команди. Це як оркестр: головне зібрати кращих виконавців, які тобі довіряють, і все зазвучить!

    Згодом мої роботи почали отримувати нагороди і з’явилися продюсери, які проявили інтерес робити спільні роботи. Коли ти весь час в роботі, і в тебе є цікаві проекти, то знаходяться і продюсери, які готові з тобою їх втілювати. Один з таких проектів зараз планується знімати в Україні.

    – Дуже цікаво. Розкажіть про нього.

    – Це телевізійний серіал з робочою назвою «Правдива історія її життя» за однойменною книгою Ріти Брай. Книга була опублікована в 1986 році в Америці, але мова в ній йде про реальних людей і реальні події в Україні. Рита Брай – емігрантка, яка виросла в дитячому будинку в Західній Україні і приїхала до Одеси працювати токарем на заводі. В Одесі вона познайомилася з головною героїнею, полячкою за походженням – Вандою, яка протягом кількох років, останніх років її життя, розповідала авторові про трагічні події її життя, тісно пов’язаних з історією України.

    Через долю цієї жінки, польської аристократки, яка приїхала на літо в Одесу до сестри, але залишилася тут назавжди, ми хочемо розповісти історію країни в період з 1907 по 1953 рік.

    Ванда стала свідком становлення Радянського Союзу. В її житті були Перша Світова Війна, Соціалістична Революція 1917 року, Друга Світова, Гулаг, радянська влада. Всі ці події зламали життя красуні-аристократки і ми хочемо показати її історію на контрасті з яскравими гаслами і зовнішнім блиском Радянського Союзу і тим, як ламалися людські долі через режим.

    Це буде якісний серіал, виконанний за високими стандартами міжнародної кіноіндустрії. Такий, який зможе бути показаний на платформах Netflix, HBO або подібних. Ми вже ведемо переговори з цими мережами.

    – Ідея дуже цікава, ми з нетерпінням будемо чекати релізу. Скажіть, це буде спільна робота Америки і України або це буде суто українська база?

    – На даний момент у нас є інтерес американських і польських продюсерів. Але звичайно хотілося б, щоб Україна нас теж підтримала. Це дорогий проект: period piece – історичний фільм, значить костюми, локації все повинно бути відповідно до часу. І, щоб зробити все гідно, потрібен відповідний бюджет.

    Ми сподіваємося, що цей проект викличе інтерес і в Україні. Маючи освіту і досвід роботи в Голлівуді ми зможемо зробити український продукт зі світовою якістю. Інтерес до українського кінематографа з кожним роком зростає. Якщо раніше Україна була якимось бляклою плямою на карті для іноземців, то зараз вона зазвучала в повний голос. Люди хочуть бачити нас, нашу історію, нашу культуру.

    «Я не росіянка, я українка. Ми зовсім інші люди!», – говорилося в фільмі «Перевізник-3». Ми зовсім інші люди. З іншими культурою, менталітетом. Радянська влада тривалий час намагалася придушити в нас це, зламати. Але Радянської влади більше немає. А ми є. І наш обов’язок – нести нашу спадщину і далі, поширювати її, говорити і заявляти про себе, бо скромність – це шлях до безслав’я та злиднів. Так що ми віримо, що у Наталії та її продюсерів вийде зробити цей проект на світовому рівні. Зйомки плануються вже найближчим часом, і ми з нетерпінням чекаємо цього серіалу. Це переверне закостенілий погляд, нав’язаний брехливою пропагандою і щедро змащений ілюзорністю, на Радянський Союз, на життя в ньому і на придушення українського голосу в цій кривавій бані репресій, воєн і революцій.

    Карина Кошель, Міжнародний кур’єр

    Найсвіжіше

    Популярне