Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Нова провокація Московської церкви у Болгарії: Використовували фальшиві назви

    У п’ятницю, 6 грудня, у пресклубі Болгарської телеграфної агенції відбулась прес-конференція, скликана «Подвір’ям патріарха Московського і всея Русі». Болгарські активісти StopFake BG нагадують, РПЦ знаходиться в розколі з найдавнішими церквами православного світу – Константинопольською та Олександрійською.

    Як зазначають активісти, учасники прес-конференції – московські єпископ Никодим та протоієрей Микола Данилевич – використовують фальшиві назви: «Українська православна церква (МП)», «митрополит Київський і всієї України Онуфрій». Цього року Верховна Рада України ухвалила закон, який вимагає від церковних організацій, духовний центр яких знаходиться на території іншої держави, зазначити це у своєму імені. А за правилами канонічного православ’я члени делегації жодним чином не представляють Україну чи її церкву, оскільки Вселенський патріарх надав автокефалію Православній церкві України. Дві найдавніші православні церкви, перша і друга в диптиху – Константинопольська і Олександрійська, не визнають титулів, якими представляють себе учасники прес-конференції. Наприклад, одним із спікерів є Віктор Горенко, громадянина України, єпископ невизнаної структури, тимчасово розташованої у Житомирі під іменем «Нікодим». Щодо Онуфрія, то згідно з канонами православ’я, на одній кафедрі не може бути двох митрополитів, і офіційно визнаним є київський митрополит Епіфаній.

    У той самий час учасники прес-конференції не приховують своєї приналежності до РПЦ – захід проводиться від імені «Подвір’я патріарха Московського і всєя Русі».

    У StopFake BG наголошують: оратори цієї провокації РПЦ звинувачують Україну в організації «захоплення» церковних приміщень Московського патріархату на українській території. Хоча всі переходи православних парафій до ПЦУ здійснюються у суворій відповідності до українських законів та після вільної волі парафіян. Натомість РПЦ в Україні прагне зобразити природний рух до нормалізації канонічного православного статусу та об’єднання в єдину помісну церкву як екстремізм та беззаконня, трактуючи самі парафії як приватну власність Москви та парафіян як кріпаків Кіріла Гундяєва.

    Яка ж мета цієї провокації? Після надання Томосу про автокефалію ПЦУ кілька церков уже почали згадувати під час своїх літургій главу Української церкви, до кінця року як мінімум дві готові визнати ПЦУ. Усі православні церкви, особливо болгарська, польська та грузинська, зазнали небаченого тиску з боку Російської Федерації з метою не визнавати Томос Вселенського патріархату про автокефалію Української церкви. І Москва використовувала різні інструменти для цього, і ця прес-конференція – ще одна пропагандистська подія РПЦ.

    Що стосується канонічної ПЦУ, вона всіляко виявляє свою відкритість та прагнення до міжцерковного діалогу, не атакуючи РПЦ, коли це не загрожує церковній території ПЦУ. Київський митрополит Епіфаній згадує ім’я болгарського патріарха Неофіта у своїх молитвах під час літургії, а єпископ Запорізький ПЦУ Фотій благословив проведення церковних служб болгарською мовою в декількох парафіях на підлеглій йому території.

    Найсвіжіше

    Популярне