Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Завершився Архієрейський Собор ПЦУ. Що вирішили?

    Архієрейський Собор Православної Церкви України закликав Почесного Патріарха Філарета та його оточення до примирення і припинення самоізоляції

    Про це пише офіційне видання Православної Церкви України.

    Почесний Патріарх Філарет на Собор не прибув, хоча був запрошений. На собор прибули всі архієреї об’єднаної церкви

    Також було вирішено доручити «Предстоятелю від імені Собору звернутися до української держави та міжнародної спільноти у справі захисту свободи совісті та віросповідання в цілому в Україні та зокрема на окупованих територіях Криму і Донбасу».

    У той самий час Собор закликав державу “захищати релігійну спільноту і все суспільство від ворожого іноземного впливу, від намагань з-закордону під виглядом релігійної діяльності втручатися у внутрішні справи України, руйнувати її через нав’язування неоімперськоїідеології”.

    Паралельно Архієрейський собор подякував Православним церквам за визнання та закликав до діалогу. Православна Церква України готова «вести діалог з іншими Помісними Православними Церквами, метою якого ми бачимо визнання доконаного факту автокефалії Української Православної Церкви і створення умов для мирного співіснування».

    Упродовж наступного року очікується визнання від ще кількох помісних Церков. “Не називатиму їх зараз, щоб не полегшувати роботи братам, які наполегливо перешкоджають нашому визнанню”, – зазначив владика Епіфаній.

    За рік 600 парафій РПЦвУ приєдналися до ПЦУ, утім протидія триває. При чому Вінниччину обрано своєрідним “пілотний проектом” такої протидії реєстрації громад ПЦУ, в чому задіяно навіть працівників поліції.

    Щодо світового визнання ПЦУ, то Митрополит Епіфанй впевнений, що цей процес вже незворотній. ПЦУ отримає визнання з боку усіх помісних Православних Церков світу. І РПЦ буде останньою Церквою, яка все ж визнає ПЦУ. Це лише справа часу, бо ПЦУ – незалежна автокефальна Церква, яка отримала 15-те місце у Диптиху Православних Церков світу.

    На запитання журналістів щодо дати Різдва, Предстоятель наголосив, що Церква готова до реформи календаря, утім віряни, особливо на Західній Україні, поки протестують. Про це свідчать соціологічні дослідження та внутрішні опитування ПЦУ. Потрібна значна просвітницька праця, до якої закликав владика Епіфаній журналістів. Він зазначив, що поки не надто піднімає це питання, бо воно наразі роз’єднує суспільство. “Слід пояснювати людям, що ми відзначаємо не дату, а подію – Різдво Господа нашого Ісуса Христа”, – нагадав владика.

    По завершенні Собору, о 13.00 у Соборі Св. Софії завершено молебень, за участі представників Вселенського Патріархату. О 16.45 у Михайлівському соборі відбудеться вечірня та всенічні служби, а завтра о 9.00 – Архиєрейська Літургія.

    Найсвіжіше

    Популярне