Понеділок, 22 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ підтримала сербський сепаратизм в Чорногорії

    Російська православна церква опублікувала «Патріарше та Синодальне послання у зв’язку з ситуацією в Чорногорії». В посланні РПЦ виразила підтримку Сербській церкві і засудила новий закон Чорногорії.

    «Свавільно і незаконно втручаючись в область канонічного права, влада країни (Чорногорії – ред.) заперечують очевидну і легко доказову спадкоємність канонічної Церкви, наполягаючи на її перереєстрації, що виводить Церкву за рамки правового поля і ставить її під удар агресивного націоналізму», – сказано в посланні.

    Таким чином РПЦ підтримує чужу для країни Чорногорія церкву – Сербську. Прагнення чорногорців мати власну церкву в Москві пояснили «агресивним націоналізмом».

    «У Російській Православній Церкві з власного досвіду знають, що розкол є найбільшою загальнонаціональною трагедією. Політичні сили як Чорногорії, так і України, зацікавлені в підриві народної єдності», – йдеться в посланні. Нещодавно священик РПЦвУ заявив, що у нас з Росією конфлікту немає.

    Нагадаємо, нещодавно ухвалений у Чорногорії закон передбачає націоналізацію всіх церков побудованих після 1918 року. Зараз більшість храмів на території Чорногорії знаходиться у власності Сербського патріархату. Йдеться про більш ніж 650 святинь, включаючи відомий монастир Острог, де трудився святий Василій Острозький.

    Раніше Сербська церква відкрито відмовилася визнавати ПЦУ.

    Патриархи Кирилл и Ириней. Фото: Пресс-служба РПЦ

    Найсвіжіше

    Популярне