Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ програла. Стовпи православ’я – Константинополь, Олександрія, Елладська церква і Афон відвернулися

    У 2019 році РПЦ вплуталася в проект, з якого простого виходу не буде. Патріарх Кіріл вирішив кинути в хаос світове православ’я і сформувати його альтернативний центр.
    Зрозуміло, що боротьба з Константинополем – боротьба за лідерство в світовому православ’ї – це дуже витратний у всіх сенсах проект. Він вимагає не тільки величезних грошей, але і зв’язків, ідей і людей – як ідеологів, так виконавців. Нічого із вищезгаданого всередині РПЦ немає.
    З фінансами у Кіріла Гундяєва дуже погано. Силові органи РФ практично взяли під контроль всі потоки РПЦ, а прихожан і пожертвувань стає все менше. Люди йдуть з РПЦ, особливо жителі великих міст. А Україна так «смачно вже не годує» як раніше.
    А патріарх Кіріл хоче далі грати на геополітичних амбіціях. Бо боротьба за світове православ’я – це великі гроші спонсорів. Це допомога чиновників. Це «золоті гори» російського бюджету, якого на всіх вже не вистачає.

    Наскільки така авантюра буде успішна?

    На разі особливих успіхів РПЦ не демонструє. Стовпи православ’я – Константинополь, Олександрія, Елладська церква і Афон відвернулися від РПЦ. «Симфонія» з Сербською церквою поки не складається. Вельми серйозні проблеми із Грузинською церквою.

    Іншими словами, другий після Сталіна похід в світ для РПЦ не вдався. З урахуванням хвороб Кіріла і внутрішньою боротьбою в його оточенні поразка буде лише поглиблюватись.

    Найсвіжіше

    Популярне