Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ намагається створити паралельну єрархію на противагу Александрійській церкві

    Російська православна церква порушуючи канони намагається створити паралельну єрархію на противагу Александрійській церкві.

    Таке рішення РПЦ прийняли після того, як патріарх Александрійський Феодор ІІ у листопаді минулого року визнав автокефальну Православну Церкву України.

    У визначенні грудневого Синоду РПЦ було прийнято рішення про виведення з юрисдикції Александрійської Церкви російських парафій і підпорядкування їх патріарху Московському і всієї Русі. Саме формулювання про “виведення парафій з юрисдикції Александрійської Церкви” звучить м’яко кажучи дико. Таке враження що священники як партизани, які почули оклик вождя і відірвавшись із місця побігли в російську церкву. До слова згідно 15 апостольського правила, клірик, який перейшов в іншу єпархію без волі свого єпископа, позбавляється права священнодійства.

    РПЦ констатує, що в Африці з’явилася юрисдикція Російської Православної Церкви, а це вже є порушенням канонів через створення паралельної ієрархії. В православні канони забороняють в одній єпархії священнодіяти одразу кільком єпископам різних православних церков, у даному випадку РПЦ і АПЦ. При чому деякі радикали РПЦ, такі як протоієрей Всеволод Чаплін закликали підключати приватні воєнні угрупування для підтримки «канонічної церкви в Африці».

    «І, хоча раніше ніколи і в помині не було таких планів, в сформованих виняткових умовах наша Церква змушена була піти на такий крок, щоб захистити своїх чад від спілкування з розкольниками», – пишуть прокремлівські ЗМІ. Такі радикальні кроки схожі на передсмертну агонію пораненого ведмедя.

    Вже пройшло кілька місяців після рішення РПЦ створити паралельну ієрархію на чужій канонічній території, проте, на щастя, ніякої вагомої підтримки серед африканського духовенства авантюра Кремля так і не отримала. Сподіваємось, що російські гроші та головорізи не зможуть вплинути на священиків Александрійської церкви.

     

    Найсвіжіше

    Популярне