Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Державний шантаж: Ізраїль передав Росії святині в обмін на звільнення ізраїльтянки

    Ізраїль передав святині в Єрусалимі у власність Російської Федерації в обмін на звільнення ізраїльтянки Наама Іссахаре, засудженої в Росії на 7,5 років колонії у справі про наркотики.

    Про це повідомляє телеканал “Дождь” із посиланням на ізраїльське видання Maariv і телеканал 13news.

    За даними Maariv, 30 грудня ізраїльська сторона ухвалила рішення передати наступні об’єкти: Поріг Судних Воріт, домову церкву святого Олександра Невського, археологічні розкопки, невеликий музей та інші визначні пам’ятки, побудовані Імператорським православним палестинським братством у 1896 році в Єрусалимі.

    Всі необхідні документи на передачу майна вже були передані Росії.  Прес-аташе російського посольства в Ізраїлі Алєксандр Гаврілов сказав «Інтерфаксу», що дізнався про це з новин, від подальших коментарів він відмовився.

    Олександрівське подвір’я – єдиний російський об’єкт, який знаходиться в межах єрусалимського Старого міста, в декількох десятків метрів від місця розп’яття, поховання і воскресіння Ісуса Христа. У 2015 році прем’єр-міністр РФ Дмітрій Мєдвєдєв віддав розпорядження оформити юридично всі права Росії на Олександрівське подвір’я, а також церкву святого Олександра Невського в Єрусалимі. Росія звернулася з цим проханням до ізраїльської влади, однак заявку не розглядали п’ять років.

    Конфлікт навколо володіння обійстям почався після революції 1917 року, пише Jerusalem Post. За право володіти обійстям більше 10 років боролися Імператорське православне палестинське братство, яку очолює Сєргєй Стєпашин (в минулому глава ФСБ РФ), і Російське православне братство Святої Землі, зареєстроване в Німеччині.

    21 січня The Times of Israel повідомляла , що Росія та Ізраїль майже домовилися про звільнення Іссахаре. Передбачається, що президент РФ Владімір Путін й ізраїльський прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху обговорять це питання 23 січня на Всесвітньому форумі пам’яті Голокосту.

    Наама Іссахаре затримали в квітні 2019 в транзитній зоні московського аеропорту Шєрєметьєво, в її багажі виявили 9,6 грама гашишу. У жовтні Іссахаре визнали винною в контрабанді і зберіганні наркотиків і засудили до 7,5 років колонії. Вона заперечувала звинувачення в контрабанді.

    Найсвіжіше

    Популярне