Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    В Російській православній церкві є церква на честь найманців-терористів “Вагнера”

    У Росії звели каплицю в пам’ять про терористів так званої “ПВК Вагнера”, які загинули в Сирії. Зведенням об’єкта пам’яті загиблих бійців “ПВК Вагнера” ​​займалася компанія Євгена Пригожина який пов’язаний з патріархом РПЦ Кірілом.

    Про це пише Бі-Бі-Сі.

    Збройне формування, яке отримало в ЗМІ назву “ПВК Вагнера”, вперше заявило про себе під час бойових дій на сході України, а потім і в Сирії. Протягом 2018 року різні видання повідомляли, що бійці ПВК крім Сирії починають з’являтися в різних африканських країнах від Судану до Центральноафриканської республіки.

    Петербурзького бізнесмена Євгена Пригожина,  називали засновником і головним спонсором “ПВК Вагнера”. Власник компанії “Конкорд”, ресторатор, відомий також як “кухар Путіна”, Пригожин свій зв’язок з “ПВК Вагнера” ​​неодноразово заперечував. Президент Росії Володимир Путін, відповідаючи в інтерв’ю NBC News на питання про Пригожина, заявив, що знайомий з ним, але не вважає його своїм другом.Дорога к храму

    Робота приватних військових компаній в Росії законодавчо не врегульована, а діяльність їх бійців підпадає під статтю кримінального кодексу “Наемничество”. 20 листопада прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков в черговий раз заявив, що російська влада не планують приймати закон про ПВК, щоб надати їм легальний статус: “Ні, такої теми на порядку денному немає зараз”, – сказав він.

    Відсутність “ПВК Вагнера” ​​в реєстрі юридичних осіб дозволяє не визнавати втрати, яке це формування несе в ході виконання бойових завдань в Сирії та інших “гарячих точках”. Це створює проблеми родичам загиблих бійців.

    В кінці літа 2018 року недалеко від полігону Молькіно в Краснодарському краї, де знаходиться тренувальна база “ПВК Вагнера”, з’явилася каплиця пам’яті загиблих в Сирії російських добровольців. Каплицю звели за кілька місяців на в’їзді в курортне місто Гарячий Ключ.

    Будівництво об’єкта висотою з чотириповерховий будинок прямо на узбіччі федеральної траси “Дон” помітило багато людей в місті. Сірий куб з високими скляними арками найменше схожий на каплицю, поки зверху його не прикрасить купол. Над одним з вітражів, що виходять на трасу видніє напис “Благословен, хто йде в ім’я Господнє”.

    Каплицю огородили двометровим парканом. В кінці серпня один з регіональних російських сайтів повідомив про каплицю, яка на їх думку, «побудована в пам’ять про героїв так званої “ПВК Вагнера», які загинули в Сирії в боротьбі з терористами забороненої в Росії “Ісламської держави”. Зведенням об’єкта пам’яті загиблих бійців “ПВК Вагнера” ​​займалася компанія Євгена Пригожина який пов’язаний з патріархом РПЦ Кірілом.

    На початку жовтня про дивну каплицю написала і кубанська “Комсомольська правда”, розповівши, що перед нею встановлено пам’ятник “російським добровольцям”.Памятник

    Постамент пам’ятника прикрашений Окопним хрестом – одним із символів “ПВК Вагнера”. З постаменту дивиться вилицюватий чоловік у формі без розпізнавальних знаків, в якому впізнається один з командирів ПВК, кавалер ордена Мужності Дмитро Уткін.

    Раніше таку ж скульптуру ПВК встановила в окупованому Луганську і сирійському місті Хама.

     

    Найсвіжіше

    Популярне