Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Опитування: Мова об’єднує українців, а не розділяє

    Українська мова є важливим атрибутом незалежності України. У цьому згодні 81% громадян (55% – «безумовно» і ще 26% – «скоріше, так»), причому так вважають в усіх регіонах України: Західному (95%), Центральному (86%), Південному (71%), Східному (64%).

    Про це йдеться в опитуванні фонду «Демократичні ініціативи» повідомляють Тексти.org.ua.

    «Дані загальноукраїнського опитування руйнують рештки московського міфу, що українська мова буцімто ділить Україну. Насправді #МоваОб’єднує. Ціла низка опитувань, проведених за останній рік, доводить, що люди підтримують ключові положення закону про мову. А всі, хто прагне ревізувати чи порушувати закон, апелюючи до буцімто бажання людей – кажуть неправду», – резюмує з цього приводу Тарас Шамайда, співкоординатор руху добровольців “Простір свободи”.

    Минулого року багато українців проводи мітинги під Верховною радою на підтримку української мовиВодночас до відстоювання проукраїнської позиції долучились капелани Православної Церкви України.

    80% українців – за те, щоб керівники держави і службовці спілкувалися в робочий час українською (від 95% на Заході до 64% на Сході).

    79% вважають, що більшість наповнення в ЗМІ має бути українською мовою (від 96% на Заході до 63% на Півдні).

    69% переконані, що українська мова має бути єдиною державною, і ця думка так само домінує в усіх регіонах України. За державний статус російської мови – лише 12%, від 31% на Сході до 1% на Заході.

    Крім усього, війна «об’єднала» українців також і в плані самоідентифікації:

     

    Найсвіжіше

    Популярне