Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Росіяни звинуватили президента України в націоналізмі

    Фраза президента України Володимира Зеленського у Польщі про причини початку Другої світової війни неабияк розлютила російських політиків і військових. До цього вони намагалися не критикувати жорстко нового президента України, а деякі з них навіть привітали Зеленського з днем народження.

    Про це пише “BBC Україна“.

    “Пан Зеленський все більше і більше занурюється в ідеї українського націоналізму”, – заявив директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін, який є керівником Російського історичного товариства. Йому найбільше не сподобалось, що Зеленський згадав про роль українців у визволенні Аушвіцу і про військову частину, названу на честь Львова.

    “Зовсім забуває про те, за яким принципом називались частини Червоної армії – за принципом географічного місця, де та чи інша частина сформувалась, або, починаючи з 1943 року, за географічним напрямком головних ударів”, – додав Наришкін.

    Читайте такожПутін, Голокост, Феофіл ІІІ і Зеленський.

    Дмитро Пєсков – речник Володимира Путіна – назвав заяву Зеленського про причетність СРСР до розв’язання Другої світової війни “помилковою” та “образливою”.

    “Ми категорично не згодні з цією заявою. В ній президент України солідаризувався з дуже помилковою, на наше переконання, точкою зору польського керівництва і солідаризується з точкою зору, яка є образливою для десятків мільйонів росіян і громадян країн СНД, чиї батьки, діди та родичі віддали життя за звільнення Європи і Польщі від фашизму”, – заявив пан Пєсков.

    За цими двома заявами пішов справжній вал засудження Зеленського з боку російських політиків.

    Поклонська

    Наталя Поклонська, яка перейшла на бік Росії і зараз є членом Державної Думи, назвала заяву Зеленського “уроком махрової русофобії”. Нагадаємо, нещодавно колишня українська прокурор Поклонська палко привітала Зеленського з днем народження.

    Російські політики раніше намагались досить обережно висловлюватись про Зеленського і ставили його на противагу Петру Порошенку. Мовляв, він зможе примирити країни, які фактично воюють з 2014 року. Польська ж заява президента України “прорвала греблю”.

    “Очевидно, в Україні царює вірус націоналізму, і президент України став його жертвою”, – заявив депутат Держдуми від окупованого Криму Михайло Шеремет.

    Сенатор Сергій Цеков обурився спробою Зеленського знайти “нових друзів у Польщі” й не зрозумів, як “єврей за походженням” і “онук фронтовика” міг таке сказати. Голова комітету Держдуми у закордонних справах Леонід Слуцький взагалі побачив у словах президента України ознаку того, що цю заяву йому нав’язали “зовнішні управителі”.

    Показово, що цю позицію російських політиків повторив і депутат від партїі “Слуга народу” у Верховній Раді Максим Бужанський.

    Загалом російські політики не добирали слів, описуючи своє розчарування від того, що риторика нового президента не така поблажлива до Москви, як вони очікували після виборів.

    Тим більше, що в останні місяці українські експерти зауважували намагання Зеленського не робити критичних відносно Росії заяв, щоб не нашкодити мирному врегулюванні на Донбасі.

    Донедавна в Росії навіть закликали запросити Володимира Зеленського у Москву на святкування 75-ліття перемоги у Другій світовій війні. Зараз така поїздка, якщо про неї серйозно й думали в офісі Зеленського, виглядає менш імовірною.

    Найсвіжіше

    Популярне