Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ взяла участь в Міжнародній конференції очільників військових капеланських служб

    Капеланська служба ПЦУ розвивається і цього року вона отримала потужний поштовх – участь у 31-й Міжнародній щорічній конференції голів військових капеланських служб країн-членів співдружності НАТО. Цьогоріч конференція зібрала більше сотні учасників із 34 країн світу.
    На конференції було презентовано діяльність Синодального управління військового духовенства (СУВД) Православної Церкви України та його переродження під час Революції Гідності. Також були показані матеріали по релігійних факторах гібридної війни яку веде Росія проти України.
    «Найголовніше, що ми змогли почерпнути — це обмін досвідом. Знайомство спілкування, якась взаємодія. Ми почули лекцію про „Означення справедливої війни“. Капеланам розповіли яка в нього є відповідальність на цій війні», — розповідає голова СУВД митрополит ПЦУ Іоан (Яременко), який нещодавно повернувся із Берліну де проходила конференція.
    Капелани Православної Церкви України кажуть, що брати участь у ній дуже важливо не тільки для Православної Церкви, але й для України.
    «На цих міжнародних майданчиках дуже важливо щоб Україна була представлена справжніми військовими капеланами за плечима яких є і бойові дії, і навчання, і було б добре якби були й міжнародні місії», — каже капелан Костянтин Холодов — заступник голови СУВД з міжконфесійного та міжнародного співробітництва.
    «Це було нашим важливим кроком не тільки у розвитку капеланської служби, це було кроком заявити про себе. Щоб більшість людей які там були присутні побачили українське капеланство. На сьогоднішній день вони справді розуміють, що українське капеланство складається із сотень священиків, які побували на війні і бачили, і знають, як треба здійснювати капеланське служіння у війську. І вони вже на нас дивляться з іншої сторони і по іншому», — додає військовий священик. 

    НОВІ ЗНАЙОМСТВА

    На жаль у нашій у нашій країні йде війна і частину територій анексовано російською армією, схожа трагедія сталась і в Грузії, саме тому капелани цієї церкви із розуміння вітали українських капеланів СУВД.
    «Видно що це наш друг. Ця країна є нашим другом і капелани Грузії бажають з нами спілкуватись. Зокрема нас було запрошено до Грузії і до Греції, Кіпру», — ділиться враженнями голова СУВД.
    Капелан Костянтин Холодов каже, що з благословення голови СУВД митрополита Іоана він запросив різних закордонних капеланів до Києва на спільні капеланські навчання. «Я готовий організувати ці навчання на рівні генерального штабу. І багато хто із них погодився і запросив нашу делегацію до себе. Це були представники Грузії і Греції», — розповів він.
    «Ми презентували міжнародну і міжконфесійну діяльність, — каже голова СУВД митрополит Іоан. — Всі побачили становлення нашого капеланства. Я розповідав як наше сучасне капеланство переродилось на революції Гідності із Майдану. Звідти ж перші же капелани із добровольчими батальйонами йшли на схід України — захищати її. І далі відповідно по ротаціям, відправляли капеланів на схід України. В яких умовах наші капелани тоді були — це все можна було подивитись на слайдах. В цю презентацію було включені фото із Революції Гідності, тому деякі приходили і особливо за революцію нам дякували, що у нас відбулася вона. І це підносить повагу нашої делегації і нашого народу, наших потуг боротьби. Те що ми спроможні підніматись і протестувати проти зла і це цінується зараз у світі — свобода».
    Капелани відвідали гала вечерю де послухали спіч Джесіки Мейран — бригадного генерала командувача Військово-повітряних сил Об’єднаних сил НАТО. Також, було обговорено введення штатної посади головного капелана Об’єднаних сил. 
    Наступна 32 конференція буде у Румунії і Голова СУВД запевняє, що вже готується до цієї поїздки та буде подавати заявки.
    «Найголовніше це знайомство. Тому що на цих міжнародних майданчиках відбуваються важливі розмови, про розвиток країни, про майбутнє нашої країни. Ми всі любимо Україну. Ми всі любимо і Небесне царство і Господь вчить нас любити його через те як ми любимо свою країну. Як ми готові за неї боротися. Якщо ти готовий боротися за свою земну державу то ти готовий боротися і за небесну державу. То капеланство воно вчить любити і свою країну і любити Бога і любити його державу», — підсумував о. Костянтин Холодов.





     

    Найсвіжіше

    Популярне