Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Мова – це зброя: РФ записала українців та білорусів до носіїв російської мови

    У Росії ухвалено закон, що визнає українців і білорусів носіями російської мови і спрощує надання їм російського громадянства.
    «Закон встановлює, що українці та білоруси, які вільно володіють російською мовою, при особистій подачі заяви про визнання їх носіями російської мови та за наявності підстав можуть бути визнані комісією носіями російської мови без проходження співбесіди. Під підставами розуміється те, що самі заявники або їх прямі родичі постійно проживають або раніше проживали на території РФ або на території, що відносилася до Російської імперії або СРСР, в межах державного кордону РФ», – повідомляють російські ЗМІ.
    Як зазначив екс-голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, це – чергова демонстрація, що мова – це зброя. «Росія використовує знання українцями російської мови і як додатковий аргумент на користь твердження, що ми з росіянами – «одіннарод», і як привід «захищати» російськомовне населення», – зазначив В’ятрович.
    На його думку, визнання всіх українців і білорусів «російськомовними» є ще й черговим свідченням підготовки Москви до повного загарбання України і Білорусі, і на цьому тлі заяви представників правлячої партії про можливість перегляду закону про державну мову є відвертим підігруванням ворогу.
    «Українська мова є одним з найпотужніших чинників національної безпеки і державної єдності, який допомагає нам боронити незалежність і цілісність держави. Це мають чітко затямити і представники влади, і громадяни. І в першу чергу – російськомовні громадяни, адже саме найбільш русифіковані регіони стають головною мішенню московської агресії і саме в цих регіонах люди потерпають від бойових дій та російської окупації», – наголосив В’ятрович.
    «Чим швидше українська мова запанує в усіх публічних сферах на всій території України, тим міцнішою буде наша єдність і безпека кожного українця незалежно від його етнічного походження і рідної мови», – підкреслив екс-керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

    Найсвіжіше

    Популярне