Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Кремль не указ: РПЦ відмовилась припиняти хресні ходи і закрити храми через вірус

    Російська Православна Церква по всіх регіонах, де вона має вплив на вірян, відмовилась виконувати карантинні заходи чинної влади й обмежити чи закрити доступ парафіянам до храмів та припинити хресні ходи. Такі заяви вже пролунали від головних центрів РПЦ, а саме від Санкт-Петербурзької єпархії та Московської єпархії. Також свою незгоду виявив і Білоруський екзархат РПЦ.

    Заклики влади до РПЦ

    Кілька днів тому лідер російської Ліберально-демократична партії Владімір Жиріновскій, який є неофіційним рупором Кремля, закликав РПЦ призупинити всі масові заходи, служби й молебні до закінчення пандемії коронавірусу. Все це порушує карантинні заходи і піддає загрозі життя прихожан, їх родичів та близьких, підкреслив Жиріновскій.
    «Ми раді, що багато конфесій вже пішли назустріч владі і дотримуються умов карантину: припинили всі служби у своїх храмах, — зазначив Владімір Жиріновскій. — Хотілося б, щоб так вчинили й православні. Але поки що РПЦ продовжує служби, причастя, а віруючі цілують ікони і мощі. Цього зараз робити не можна, потрібно дотримуватися найсуворіших норм карантину. Сьогодні єдиний спосіб зупинити пандемію — це самоізоляція. А коли люди сотнями збираються в одному приміщенні навіть з самими благими цілями — це не самоізоляція, а колективізація, що сприяє поширенню вірусу».
    Фактично, Кремль вустами лідера ЛДПР закликає керівництво РПЦ піти тим самим шляхом, що й мусульмани, католики й інші конфесії.

    Московська єпархія РПЦ

    В Московській єпархії РПЦ заявили, що не будуть закривати храми через вказівки цивільної влади Москви і Московської області.

    РПЦ з розумінням поставилася до поради мера Москви Собяніна не ходити на служби, але церкви не закриватимуть буде.

    «Пастирський обов’язок духовенства буде в повному обсязі виконуватися щодо всіх тих вірян, які вважають за необхідне в нинішній важкий час прийти в храм для молитви за своїх близьких і за наш народ», — йдеться в коментарі робочої групи, опублікованому прес-службою РПЦ.

    Храм Христа Спасителя HD Обои | Фон | 1920x1200 | ID:512161 ...

    Санкт-Петербурзька єпархія РПЦ

    Санкт-Петербурзька єпархія Російської православної Церкви фактично заявила про намір не виконувати розпорядження російської влади про заборону відвідування храмів вірянами з 28 березня по 5 квітня.
    Як повідомляє Credo.press з посиланням на прес-службу єпархії, «Храми Санкт-Петербурзької єпархії РПЦ МП продовжать своє звичайне служіння» незважаючи про вказівку влади закрити доступ вірянам до них.
    Станом на 27 березня в Росії виявлено 1036 хворих на коронавірус, троє з яких померлих. За останню добу хвороба поширилась ще на 196 росіян.
    Губернатор Санкт-Петербурга Алєксандр Бєглов підписав постанову, яка вводить на період з 28 березня по 5 квітня заборону на відвідування будівель релігійних організацій, за винятком їх служителів. У РПЦ МП назвали цю заборону такою, що суперечить Конституції Російської Федерації.
    «Пастирський борг духовенства необхідно виконувати по відношенню до всіх віруючих, включаючи тих, хто вважає за необхідне в нинішній непростий час прийти до храмів для молитви про близьких, про місто й народ. Тому храми Санкт-Петербурзької єпархії продовжать служіння», — йдеться в повідомленні опублікованому 26 березня.
    В єпархії відзначають, що з 19 березня в храмах проводиться дезінфекція, прихожан інформують про дотримання особистих заходів профілактики.
    Храмы Санкт-Петербургской епархии продолжат служение - сайт Санкт ...

    Білоруський екзархат РПЦ

    Білоруський екзархат не має наміру забороняти хресні ходи на Великдень та інші свята у зв’язку з поширенням коронавірусу.
    Про це повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на главу інформаційного відділу Білоруського екзархату РПЦ церкви протоєрея Сєргєя Лєпіна.
    Він підкреслив, що не будуть заборонятися хресні ходи. «Хресний хід відбувається на відкритому просторі. Ми ж не будемо забороняти ходити по вулиці?» — зазначив священник.
    Станом на 27 березня в Білорусі зафіксовано 94 випадків зараження коронавірусом.
    Представник Білоруського екзархату РПЦ Сергій Лепін

    Найсвіжіше

    Популярне