Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Проросійському митрополиту в Греції загрожує суд за порушення карантину

    Влада Греції порушила кримінальну справу проти митрополита Керкірського Нектарія, мера міста Керкіра Меропи Ідре і голови муніципальної ради Димитріоса Металліноса за порушення заборони на проведення релігійних служб в храмах в умовах обмежувальних заходів через коронавірус.
    Про це повідомляє грецьке видання “Керкіра Сімера“.
    За словами прокурора суду першої інстанції Діонісіоса Лампрідіса, буде проведена судова процедура, передбачена для кожного громадянина, як для митрополита, так і для обраних посадових осіб, які були присутні на службі в храмі Святого Спиридона в неділю.
    Як стало відомо Духовному Фронту із власних джерел, митрополиту загрожує не тільки кримінальне покарання, а й церковне. Також митрополит Нектарій і всі ті, хто був у Вербну неділю в церкві, знаходяться в розшуку, повідомив прокурор.
    Грецькі ЗМІ повідомляють, що митрополит Нектарій кілька днів тому закликав віруючих відправляти СМС з повідомленням, що вони йдуть займатися «фізичними вправами на вулиці або вигулювати домашніх тварин», а потім йти до церкви причащатися. У Греції заборонено пересування без нагальної потреби. Ті хто хоче кудись потрапити – відправляють СМС із метою виходу із дому.
    Митрополит Керкірський, Паксійскій і Діапонтійських островів Нектарій у Вербну неділю провів службу в церкві Святого Спиридона. На службі були присутні близько 20 осіб, і митрополит причащав присутніх.
    Митрополит разом із присутніми звинувачується в порушенні рішень уряду, що мають силу закону, і відповідних рішень міністрів освіти та охорони здоров’я, які, крім іншого, «забороняють присутність громадськості, служби, релігійні ритуали і всілякі релігійні церемонії у всіх без винятку місцях релігійного поклоніння всіх релігій».
    Варто зауважити, що сам Нектарій проросійськи налаштований і постійно озвучував кремлівські тези стосовно православ’я в Україні. Що ж сталось тепер з його світоглядом, якщо навіть патріарх РПЦ Кіріл закликав слідувати прикладу Марії Єгипетської та спасатись без храму вдома?
    Заступник міністра цивільного захисту Нікос Хардаліас в неділю ввечері зажадав від прокуратури негайно втрутитися в зв’язку з порушеннями заборон на проведення релігійних обрядів. Хардаліас відповідає за координацію боротьби з кризовими ситуаціями, зокрема по боротьбі з коронавірусом CОVID-19. Хардаліас заявив, що порушення законів і розпоряджень Священного синоду Елладської ПЦ ставлять під загрозу життя громадян і громадське здоров’я. Пізніше міністр юстиції Костас Ціарас зв’язався з прокурором Верховного суду (Ареопагу) і попросив відповідних прокурорів розслідувати те, що сталося.
    Уряд Греції раніше попередив, що Великдень цього року буде проходити інакше, ніж зазвичай: молитися доведеться вдома, не буде традиційного святкування з виїздом на пікніки. Синод Елладської православної церкви видав розпорядження з вимогою дотримуватися всіх розпоряджень уряду, проводити службу за закритими дверима і не збирати віруючих на службу.

    Найсвіжіше

    Популярне