П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Ефект Вербної неділі – зростання випадків коронавірусу

    Три дні тому Міністерство охорони здоров’я України опублікувало дуже оптимістичні дані щодо поширення коронавірусу в країні. Станом на ранок 20 квітня нових випадків зараження було діагностовано всього 261. І, здавалося б, ось він переломний момент, коли вірус став відступати. Але, радіти було зарано …
    Про це пише військово-поліичний оглядач Олександр Коваленко у своєму блозі.
    Вже 21 квітня міністерство відзвітувало про 415 нових випадків зараження COVID-19 за добу, 22 квітня цей показник був 467, а сьогодні, 23 квітня вже йдеться про 578 нових випадків. Ми бачимо, що з 17 по 19 квітня кількість нових випадків захворювання почало знижуватися – з більш ніж 500 17 квітня до 267 20 квітня, але потім темпи зросли, показавши сьогодні антирекорд. Також ми бачимо, що крива видужань, позначена зеленим кольором, пішла вгору, кількість видужань ще тиждень тому перевищило кількість смертельних випадків, потім це перевищення стало дворазовим. Збільшується розрив між загальною кількістю хворих і кількістю хворих на сьогоднішній момент – за рахунок одужавших і, як не сумно, померлих.

    У графіку використаний період з 12-13 березня – так, як 12 березня кількість випадків коронавірусу в Україні стало більше одного, а вже 13-го – з’явився перший смертельний випадок.
    Здавалося б, що могло так разюче вплинути на статистику, яка демонструвала спад поширення COVID-19? А відповідь на це питання гранично банальна і проста – озирніться назад на термін інкубаційного періоду коронавируса і скажіть, що тоді відбувалося? Все вірно – святкування Вербної неділі, на яке РПЦвУ скликало прихожан до храмів, репетируючи аналогічні заходи на Великдень. Хоча, можливо, деяке зменшення кількості нових випадків у вихідні та святкові дні можна пояснити і несвідомістю людей – одні менше зверталися за медичною допомогою, а інші – менше працювали.
    І ось, після закінчення мінімального терміну інкубаційного періоду коронавірусу від 12 квітня, ми на сьогоднішній день маємо статистику, що в два рази перевищує показники 20 квітня і свій стабільний ріст. Насвятили вербочки?
    Але і це ще не межа, адже на носі інкубаційний період Великоднього шабашу в середовищі прихожан РПЦвУ. І ось тут я навіть боюся робити будь-які прогнози. Я можу лише констатувати одне – РПЦвУ провела блискучий і, напевно, наймасштабніший терористичний акт за всю історію релігійного тероризму.
    Сумно лише те, що запобігти даному терористичному акту у чинної влади так і не вистачило сміливості. Чи вистачить сміливості впоратися з самої терористичною організацією РПЦвУ, питання поки актуальне.
    А поки закликаю всіх суворо дотримуватися карантину. У найближчі дні нас чекає ненайбезпечніший період.
    До речі, в уряді назвали дату можливого закінчення карантину – 11 травня, а також озвучили умови, за яких можливо закінчення карантину в цей або інший день. За словами прем’єр-міністра, необхідно, щоб протягом 10 днів перед «днем К» кількість нових випадків не перевищувало 5% від кількості хворих, тобто цифри близько 350 випадків щодо сьогоднішнього показника захворюваності.

    Найсвіжіше

    Популярне