П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Міжконфесійна ворожнеча від Шарія» як маніпуляція свідомістю українців

    Один з наріжних каменів путінізму в Україні вкривається дедалі більшими тріщинами і загрожує остаточно луснути найближчим часом. Цим каменем є Російська православна церква в Україні («УПЦ МП»). Про непрості часи для вказаної церковної організації опосередковано свідчить задіяння Кремлем щоразу більш потужних ресурсів для реанімації антиукраїнської діяльності РПЦвУ.
    Днями на інформаційній арені на боці Кремля, у якості підмоги для РПЦвУ, виступив Анатолій Шарій. Блогер розродився шквалом «критики» на адресу «5 каналу», який нібито розпалює міжконфесійну ворожнечу в Україні.
    Розберемось в ситуації і з’ясуємо, чи є в словах Анатолія Шарія бодай натяки на правду.

    Що варто пам’ятати про Анатолія Шарія

    Анатолій Шарій – відеоблогер. З 2012 року живе за кордоном. За інформацією українських ЗМІ, політиків, Служби безпеки України та Комітету визволення політв’язнів, він веде російську пропаганду з дискредитацією України. Часто звинувачується в українофобії. Лідер політичної партії «Партія Шарія», члени якої помічені в участі в російських пропутінських організаціях.

    В Україні проти Анатолія Шарія було порушено дві кримінальні справи:

    • за статтею 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України – по факту стрільби 1 травня 2011 року в «Макдональдсі», коли Шарій двічі вистрілив гумовими кулями в невідомого, який напав на його дружину;
    • за частиною 2 статті 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину зі штучним створенням доказів обвинувачення) через обстріл автомобіля А.Шарія 13 липня (його звинуватили в інсценуванні замаху на самого себе).
    13 липня 2017 року в ефірі передачі «Своя правда» на російській радіостанції «Говорить Москва» російський адвокат Марк Фейгін заявив, що проти Шарія у Нідерландах у вересні 2013 року було порушено кримінальну справу за статтею «педофілія». Проте, 25 жовтня 2017 року Хамовницький суд Москви задовольнив позов Шарія про захист честі та гідності та зобов’язав Фейгіна протягом 10 днів спростувати надані ним дані. Фейгін, на противагу, повідомив, що позов Шарія проти нього просувало Міністерство юстиції Росії.
    У 2015 році Шарій позивався «про захист честі, гідності і ділової репутації» проти своєї сестри з вимогами, щоб Олена Шарій (Манченко) спростувала заяву, що він «педофіл і злодій».
    За інформацією видання alexa.com найбільшу популярність сайт Шарія має серед росіян. Незважаючи на те, що Шарій називає себе «українським» блогером і заперечує, коли його називають «проросійським», контент, який він виробляє, розрахований переважно на російську або проросійськи налаштовану аудиторію.

    Дискредитація Православної церкви України

    15 травня 2019 року Шарій на своєму youtube-каналі опублікував відео з критикою предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія та п’ятого президента України Петра Порошенка, які нібито обдурили почесного Патріарха Філарета не дотримавшись дооб’єднавчих домовленостей, і, фактично, усунули його від церковної влади. При цьому Шарій схвально відгукується про почесного патріарха Філарета, який викриває змову проти себе і називає все своїми іменами.
    Вказаний відеоролик мав успіх серед противників об’єднавчого собору та становлення ПЦУ.

    Шарій – агент ФСБ?

    У засобах масової інформації мер міста Дніпро Борис Філатов висловлював думку, що Шарій завербований ФСБ РФ. Схожу тезу висловив і заступник гендиректора телеканала ATR Айдер Муждабаєв, який назвав Шарія «головним пропагандистом та злочинцем Кремля».
    Сам Анатолій Шарій, що логічно, відкидає свою приналежність до агентури спецслужб Росії.
    Втім, будь-яка особа може бути завербована і виконувати завдання розвідки РФ навіть не усвідомлюючи це. ФСБ притаманний спосіб вербовки, коли спеціальні особи-посередники або компанії-посередники, не розкриваючи своєї приналежності до спецслужби, залучають особу до співробітництва на шкоду інтересам України. Такий агент не знає, що входить до агентурного апарату, але регулярно виконує завдання Кремля.
    Наявність досить непоганого фінансового ресурсу у Шарія, про який йшла мова вище, може опосередковано свідчити про співпрацю відеоблогера з ФСБ.

    Чи дійсно «5 канал» розпалює міжконфесійну ворожнечу?


    21 квітня цього року youtube-канал Анатолія Шарія запустив відеоролик про «розпалювання міжконфесійної ворожнечі при президентові Зеленському». У сюжеті відеоблогер звинувачує «5 канал» у викривленні фактів про порушення карантину у храмах РПЦвУ.
    Для цього Шарій здійснив «викриття» підступної маніпулятивної технології, до якої нібито вдалась редакція телеканалу. Він зазначив, що «5 канал» подав у сюжеті новин про святкування Великодня численні архівні відеоряди, заклики єрархів РПЦвУ без остраху відвідувати церкви, що пролунали задовго до спалаху епідемії, а серед реального фактажу порушення карантину був лиш єдиний відеоряд про святкування у Почаївській лаврі. При цьому Шарій наголошує, що спосіб, у який відбулась подача матеріалу в ефірі «5 каналу» викликає ненависть до всієї РПЦвУ, чим неухильно викликає міжконфесійну ворожнечу.

    Втім, Шарій сам згрішив тим, у чому так завзято звинувачував «5 канал». У своєму відеоролику він поєднав дві різні передачі, що вийшли у різний час на «5 каналі»: «Підсумки тижня» – випуск новин від 19.04.2020 р., де йшла мова про порушення карантину у окремих храмах РПЦвУ з відеорядом з Почаївської Лаври та проєкт «СтопРеванш: Мережа РПЦ в Україні як диверсант?», що вийшов в ефір 18.04.2020 р.
    Другий сюжет хоч і вийшов в ефір напередодні Великодня, проте знімався з початку виявлення перших захворювань на коронавірус в Україні, і показує заяви очільників РПЦвУ, які на початку епідемії виглядали аж занадто самовпевненими і зухвалими.
    Окремо кожен із сюжетів «5 каналу» виглядає як заклик дотримуватись законодавства України, неухильно слідувати вимогам карантину і викриває допущені порушення. Втім, Анатолій Шарій у власному відео поєднав їх так, що вони дійсно виглядають як маніпуляція. При цьому блогер так нав’язливо часто вживав словосполучення «розпалювання ворожнечі», що пересічний громадянин, ймовірніше за все, буде схильний повірити в аргументи Шарія.
    Відтак заява про розпалювання міжконфесійної ворожнечі виявляється безпідставною, а сюжети «5 каналу» не можуть бути визнані такими, що порушують законодавство України.

    Як розпізнати маніпуляцію?

    У період карантину інтернет стає чи не основним полем битви, де кожна сторона намагатиметься максимально відстояти власні інтереси. Всі прокремлівські ресурси будуть щосили намагатись відбілити репутацію підконтрольних Москві організацій, що діють в Україні, дискредитувати проукраїнські сили і схилити владу України до власної думки.
    Тому наряду з гігієною медичною неабияку важливість становить гігієна інформаційна. Вивчення першоджерел інформації, критичний підхід до отриманих даних, усвідомлення того, які блогери, ресурси чи ЗМІ поширюють інформацію – це ті інструменти, які можуть наштовхнути на правильні висновки щодо того чи іншого сюжету, допомогти вчасно розпізнати маніпуляцію і запобігти її негативному впливу на себе та своє оточення.

    Найсвіжіше

    Популярне