П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    День пам'яті та примирення: Підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир

    Сьогодні, 8 травня в Україні відзначається День пам’яті та примирення, а завтра, 9 травня, – 75-та річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка забрала життя від 50 до 85 мільйонів людей в усьому світі. Символом пам’яті про жертв війни залишається червоний мак.
    «Замість екзальтованої маніпуляції під гаслом «Можем повторіть» ми обираємо європейську відповідальну модель пам’ятання, яка вшановує всіх, хто боровся з нацизмом, і всіх жертв війни. Це належне застереження від повторення подібних трагедій у майбутньому», – говорить голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.
    Результати дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» та Київським міжнародним інститутом соціології, про День перемоги в історичній пам’яті показують: для понад третини українців День пам’яті та примирення є таким же важливим, як і День перемоги. А 56% погоджуються, що СРСР разом з нацистською Німеччиною відповідальний за початок Другої світової війни. Водночас для понад половини українських громадян День перемоги – це все ще передусім відзначення «перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні».
    Такі результати свідчать: хоча робота над розвінчуванням радянських міфів дає результат, вона далека від свого завершення.
    «У ці травневі дні Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв цієї жахливої війни. Відзначення Дня пам’яті та примирення, а також 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні має символізувати не тріумф переможців, а бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна вирішувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами. Наша пам’ять є запобіжником від того, щоб подібні лиха ніколи не повторювалися», – зазначив міністр оборони України Андрій Таран.

    Найсвіжіше

    Популярне