Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    У Чорногорії поновилися сутички вірян СПЦ з поліцією: За «святині» проти «усташів»

    Десятки постраждалих поліцейських та велика кількість затриманих протестувальників – результат зіткнень учасників акцій протесту із правоохоронцями в ніч на 14 травня у чорногорських Нікшичі та Плєвлі.
    Приводом для протистояння став арешт єпископа Будімлянсько-Нікшичського Сербської православної церкви (СПЦ) Йоанікія та кількох священиків СПЦ. Представників церкви затримали через організацію масових заходів на День Святого Василя Острозського на тлі діючої заборони на громадські збори в умовах епідемії коронавірусу, передає «Балканський оглядач».

    Єпископ Будімлянско-Нікшицький СПЦ Іоанникій та сім священиків його єпархії були затримані ще 12 травня за порушення наказу про заборону зібрань, повідомляє Credo.Press. Послідовники Сербського Патріархату в Чорногорії святкували 12 травня день святителя Василя Острозького. Як правило, в цей день на богослужіння в монастирі Острог збираються сотні тисяч віруючих, але в зв’язку з пандемією збори заборонені. Поліція завчасно перекрила під’їзди до монастиря, але віруючі зібралися в місті Нікшичі неподалік від Острога.
    Керівництво Сербської Патріархії інтерпретує цей випадок як «гоніння на канонічну Церкву», а великий натовп віруючих намагався відбити затриманих у поліції.

    У протестній акції в Нікшичу взяло участь біля 400 громадян. Вони блокували дороги та пікетували Центр безпеки міста, куди привели затриманих священиків. Протестувальники скандували «Не віддамо святинь», «Відпустіть єпископа», співали пісні про Косово, кричали на поліцейських «усташі» (під час Другої світової війни режив усташів співпрацював з нацистами), а потім закидали правоохоронців камінням.
    У відповідь поліція застосувала сльозогінний газ та світло-шумові гранати. 22 поліцейських отримали поранення, кілька машин поліції було пошкоджено. Десятки учасників акції затримано. Серед затриманих – журналіст сербського видання «Вечірні новини».
    Така сама ситуація виникла й у Плєвлі – на знак протесту проти арешту священиків СПЦ велика кількість громадян вийшла на вулиці. За даними Управління поліції, маніфестанти кидали каміння, скляні пляшки та піротехнічні пристрої в бік правоохоронців. Четверо поліцейських отримали поранення, кілька протестувальників було затримано.
    Протестні акції відбулися в Беране та Будві. У чорногорській столиці Подгориці було здійснено спроби зібратися на протест, але цьому завадили превентивні дії поліції, повідомили в поліцейському Управлінні. Було затримано деяких громадян, які порушували громадський порядок. Зокрема, в центрі чорногорської столиці затримано громадянина, який піднімав прапор іншої держави.

    Найсвіжіше

    Популярне