Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Низка політиків в Україні намагається відновити монополію московської церкви

    В Україні сформувалася ціла мережа впливових політиків, які працюють над відновленням монополії Російської церкви та планують репресії проти Православної церкви України.
    Про це йдеться у матеріалі програми «СтопРеванш» на «5 каналі».
    Першим сигналом про реванш Московського патріархату в Україні став конкурс на високу державну посаду – голови Департаменту в справах релігій Кабінету Міністрів.

    «Представники Московського патріархату жорстко поставили завдання перед керівництвом країни, що на цю посаду вони згодні, аби допустили будь-кого – але тільки не Андрія Юраша. Це помста за Томос», – вважає експерт з питань релігії Тетяна Деркач.

    Та й взагалі: всі важливі кадрові призначення перший заступник голови Офісу президента Сергій Трофімов тепер узгоджує з начальством Московської церкви, кажуть експерти.

    «Закрадається думка, що Трофімову через МП просто передаються резюме на тих людей, яких потім ставлять на посади», – зазначає експерт з питань релігії Андрій Ковальов.

    Політичний експерт Олександр Палій додає: «Якщо Московський патріархат у нас в Україні впливає на державні призначення – це означає, що в нас на державні призначення впливає країна-агресор… Тому що це завжди консультації напряму з російськими спецслужбами».
    Агентура РПЦ призначається навіть на посади заступників голів районних держадміністрацій, вказують розслідувачі. За вказівкою Банкової було заблоковано виконання Закону №5309, згідно з яким «УПЦ» повинна вказувати свою приналежність до Московської патріархії, центр якої перебуває в країні-агресорі.
    «Було сказано чиновникам, що вони не повинні проводити перереєстрацію статутів, щоб МП в Україні змогла зберегти свою гібридну назву «Українська православна церква». Жодних перейменувань на РПЦ, жодних перереєстрацій статутів», – розводить руками Андрій Ковальов.
    Нагадаємо, у мережі закликали Президента звільнити першого заступника керівника ОПУ Трофімова. Також на сайті Кабміну зареєстрована петиція про передачу Києво-печерської лаври до ПЦУ.
    На фоні цих подій, ніхто з українського уряду не привітав РПЦвУ з річницею «Харківського собору».

    Найсвіжіше

    Популярне