Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Канонізація Миколи Пирогова як бізнес-проект РПЦ та ідеологічна підтримка «русского міра»

    Протягом останнього часу діяльність проросійських та підконтрольних РПЦвУ (УПЦ МП) видань була зосереджена на «побєдобєсії», розпалюванні ненависті до Православної церкви України та роздмухуванні масштабів власної, так званої, «миротворчості».
    На тлі вказаного, заява митрополита РПЦвУ (УПЦ МП) Луки (Коваленка) про можливість канонізації Миколи Пирогова прозвучала досить незвично. Відповідне повідомлення про ініціативу ієрарха опублікувало проросійське видання «СПЖ».
    Наведена ним аргументація про те, що канонізація видатного хірурга сприяла б подоланню сучасних викликів у вигляді епідемії коронавірусу, звучить не надто переконливо.
    Втім, тримаючи в пам’яті факт беззаперечної відданості владики Луки ідеології «русского міра», спробуємо розібратись чим вигідна для РПЦ і РПЦвУ канонізація Миколи Пирогова.
    По-перше, один з найбільш знакових періодів життя і діяльності знаменитого хірурга припадає на Кримську війну. У 1855 році, під час Микола Іванович Пирогов був головним хірургом оточеного англо-французько-османськими військами Севастополя. І хоча Кримська війна скінчилась поразкою Російської Імперії, оборона Севастополя використовується ідеологами «русского міра» як приклад героїзму росіян.
    Зараз, коли тема Кримського півострову актуальна у розрізі «возз’єднання з Росією», особа Миколи Пирогова могла б підтримувати сучасну російську міфологію про «русскій Крим».
    По-друге, народився доктор медицини у Москві, а останні роки життя прожив у Вінниці. Там він вивчив українську мову для вільного спілкування з місцевими мешканцями. Там же знаходиться його усипальниця. Відтак, особистістю Пирогова РПЦ та РПЦвУ можуть спекулювати, розповідаючи про єдність народу України та Росії.
    По-третє, канонізація Миколи Івановича розв’язала б руки РПЦвУ, і конфесія могла б посперечатись за отримання права користування садибою Пирогова у Вінниці, разом з його усипальницею та ботанічним садом навколо садиби. А це – чимала ділянка дорогої землі.
    По-четверте, в РПЦ та РПЦвУ чимало діячів на ниві «торгівлі мощами». Забальзамоване тіло генія медицини давно викликає заздрісні емоції таких торгівців.
    Можливо, всі перераховані меркантильні інтереси РПЦ та РПЦвУ і не мають реальних підстав. Втім, підтверджень альтруїзму ідеї митрополита Луки (Коваленка) щодо канонізації Миколи Пирогова, на разі, теж немає.
    Нагадаємо, що Микола Іванович Пирогов (1810 р., Москва – 1881 р., Вінниця) – відомий хірург, анатом і педагог. Створив перший атлас топографічної анатомії людини, засновник військово-польової хірургії, започаткував використання анестезії при оперативних втручаннях. Доктор медицини, професор, член-кореспондент Санкт-Петербурзької академії наук. Набальзамоване тіло зберігається у склепі церкви біля будинку-музею М.І.Пирогова у Вінниці.

    Найсвіжіше

    Популярне