Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Дніпрі вшанували загиблих на Донбасі бійців і вперше підняли червоно-чорний прапор біля мерії

    У суботу, 6 червня, напередодні свята Трійці, у Троїцьку поминальну суботу, в Дніпрі біля будівлі міськради вшанували загиблих на Донбасі бійців і вперше підняли червоно-чорний прапор. На захід, ініційований громадськими організаціями учасників бойових дій на Донбасі, зібралися колишні військові, волонтери, громадські активісти, небайдужі дніпряни, повідомляє Радіо Свобода.
    Пам’ять полеглих ушанували хвилиною мовчання.

    Священники ПЦУ помолилися за загиблих та освятили урочисто піднятий червоно-чорний прапор. Учасники заходу також заспівали гімн України та гімн української армії.
    За словами одного з ініціаторів заходу, голови громадської ради при міській раді Геннадія Бутенка, рішення про підняття прапора біля міськради не ухвалювалося на сесії, однак у місті вже є прецедент – встановлення червоно-чорного прапора біля ОДА та облради.
    «Це ініціювали хлопці – кілька організацій учасників АТО. Це дуже важливо для міста, для бійців. Це – повага до людей, які воювали, які відстоювали незалежність України. Цей прапор освячений і буде тут назавжди. Давно повинні вже майоріти ці прапори над містом», – сказав Радіо Свобода Геннадій Бутенко.
    Одна із організаторів акції Христина Головачова анонсувала встановлення червоно-чорних прапорів упродовж року біля інших владних установ Дніпра – районних рад, військкоматів відділень поліції тощо.
    «Коли синьо-жовтий прапор окропити кров’ю, він стає червоно-чорним. Це кольори української визвольної боротьби, крові, які не жаліли побратими, яких сьогодні немає з нами», – сказала Христина Головачова.
    У Дніпрі, неподалік від ОДА, активісти встановили 12-метрову щоглу з червоно-чорним прапором.
    Цього ж дня на Краснопілському цвинтарі Дніпра відбулася панахида за воїнами ЗСУ, повідомляє Леонтій Носенко на своєї сторінці у Facebook.
    Очолив панахиду у День батьківської суботи архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон у супроводі канцлера єпархії от. Віталія Лопушанського, капеланів ЗСУ та ректора Дніпровської духовної семінарії о. Сергія Нарольського. Всього до 20 священнослужителів.
    На Краснопілському цвинтар 315 поховань, перші зроблені восени 2014, 296 були не встановлені. Зараз таких залишилося 106. 11 родичі досі не визнали могилами своїх, не зважаючи на збіги ДНК.
    До речі, тут є й мусульманська секція цвинтаря. Там поховані герої Уса Мунаєв, Аміна Акуєва, Семен Румиґін, додає Носенко.


    Найсвіжіше

    Популярне