Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ використовує собор Святої Софії у протистоянні Вселенській Патріархії

    Глава синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської православної церкви митрополит Іларіон (Алфєєв) відповів на заяву Президента Туреччини щодо собору Святої Софії. «РПЦ проти зміни статусу християнської святині», – зазначив митрополит Іларіон (Алфєєв). Про це повідомляє «Ехо Москви».
    Раніше Реджеп Тайїп Ердоган доручив уповноваженим органам Туреччини вивчити можливість перетворення Софії на мечеть.
    Цікаво, що в Росії саме так вирішили відреагувати на події в Туреччині. Замість того, щоб розглянути можливість перетворити якусь з центральних мечетей на православний храм, РПЦ на весь світ заявила власне занепокоєння через майбутнє християнського собору у Стамбулі.
    Зрозуміло, що на позицію Реджепа Ердогана думка митрополитів РПЦ не сильно впливає. Проте, вигода Московської патріархії від таких заяв більш ніж суттєва.
    Зокрема, Росія спробує скористатись ситуацією, щоб заявити про свою першість у православному світі. Мовляв, лише РПЦ активно бореться за статус християнської святині, в той час, як Вселенський Патріарх, на їхню думку, демонструє власне безсилля.
    В цьому ж ракурсі, Москва не втратить шансу привселюдно принизити Патріарха Варфоломія І, розігнавши у ЗМІ тезис, що саме за його патріаршества Собор Святої Софії може стати мечеттю.
    Тож стурбованість РПЦ долею Собору є всього лиш демонстрацією власних геополітичних спрямувань на арені світового православ’я. Сама ж РПЦ, все більше відходить від релігії в напрямку політики, і щосили намагається довести свою користь Кремлю.

    Найсвіжіше

    Популярне