П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Держдепартамент США: Росія порушує свободу віросповідання в Криму

    Державний департамент США оприлюднив доповідь про свободу релігії у світі за 2019 рік. Там також згадується і анексований Крим, повідомляє Крим.Реалії.
    Зокрема зазначається, що Росія переслідує і залякує релігійні меншини, «Свідків Єгови», Православну церкву України та кримських татар-мусульман. «Окупаційна влада продовжує арештовувати кримських татар, звинувачувати в незаконній місіонерській діяльності, захоплювати українські церкви», – йдеться у звіті.


    “Уряд США продовжує засуджувати залякування християнських і мусульманських релігійних груп російською окупаційною владою в Криму і привертати міжнародну увагу до цих порушень. У посольстві США в Україні повідомили, що Сполучені Штати і надалі підтримуватимуть релігійну свободу в Криму і змусять окупаційну владу повернути конфісковане майно та звільнити ув’язнених, засуджених за свої релігійні або політичні переконання”, – йдеться у звіті.
    Раніше в звіті Комісії США з міжнародної релігійної свободи повідомлялося, що Росія опинилася серед 14 країн світу, які Держдепартамент США має зарахувати до списку «країн, що викликають особливе занепокоєння». Зокрема, у звіті йдеться про порушення з боку Росії права на свободу релігії в анексованому Криму.

    Собор Володимира і Ольги Православної церкви України в Сімферополі
    “У Кафедральному соборі святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі проводить богослужіння громада Кримської єпархії УПЦ КП, яка перейшла в Православну церкву України (ПЦУ).
    Російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму в лютому 2019 року зажадало звільнити будівлю собору, пояснивши це закінченням терміну дії договору з Кримською єпархією УПЦ КП.
    Підконтрольний Росії Арбітражний суд Криму 28 червня зобов’язав передати в користування російського Мінмайна Криму приміщення собору. Архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент повідомив, що оскаржуватиме це рішення.
    У середині червня в будівлі храму почалися будівельні роботи, ініційовані Мінмайна Криму та без узгодження з Кримською єпархією”.
    Переслідування «Свідків Єгови» в Росії та Криму
    “Російський Верховний суд у 2017 році визнав екстремістською релігійну організацію «Свідки Єгови» і заборонив її діяльність в Росії. Також діяльність цієї організації заборонена в анексованому Криму.
    Співробітники ФСБ Росії неодноразово проводили на території півострова обшуки і затримання підозрюваних в участі в релігійній організації «Свідки Єгови». За даними правозахисного центру «Меморіал», в Росії кілька десятків прихильників цієї релігійної організації зазнали кримінального переслідування.
    У серпні 2018 року правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 29 прихильників релігійної організації «Свідки Єгови», обвинувачених у Росії в екстремізмі”.
    Кримські «справи Хізб ут-Тахрір»
    “Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши до списку об’єднань, названих «терористичними».
    Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави-окупанта”.

    Найсвіжіше

    Популярне