Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У Болградському районі на Одещині демонтували одного з останніх Лєнінів

    У селі Виноградівка Болградського району, Одеська область демонтували пам’ятник Леніну, повідомляє сайт «Топор».
    Фото порожнього постаменту на днях з’явилося в соцмережах.

    За інформацією «Топора», минулого тижня відбулась сесія Виноградівської сільради, на якій було прийнято рішення демонтувати пам’ятник Лєніну, який стояв у самому центрі села.
    Депутати пропонували залишити пам’ятник як «свідчення про історію населеного пункту і країни», але на початку травня цього року Національна поліція почала досудове розслідування за фактом наявності пам’ятників Лєніну в трьох селах Болградського району, в тому числі і у Виноградівці. Матеріали кримінального провадження було внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом порушення законодавства про заборону використання і пропаганди комуністичної символіки.

    Пам’ятник Леніну в с.Виноградівка. Фото: Вадим Поздняков

    У Болградському районі Одеської залишилось ще два пам’ятника Леніну: у селах Залізничне і Калчева. В Залізничному під час карантину відновили недавно знесений пам’ятник Лєніну і зараз проводять реконструкцію площі перед ним.

    Це останні пам’ятники Лєніну в Україні, які стоять у центрах населених пунктів. Місцева влада не реагує ні на які запити. Ми вже писали і на сільські ради, і на поліцію, і на СБУ, і на Український інститут національної пам’яті, але все закінчується відписками від місцевих сільрад. Уже майже два роки це питання не вирішується, – заявив керівник ініціативи «Декомунізація. Україна» Вадим Поздняков.

    Нагадаємо, що 20 травня 2020 р. болгарський парламент – Народні збори, виступив проти створення окремих територіальних громад в Болградському районі України, мотивуючи це тим, що адміністративно-територіальна реформа начебто несе загрози болгарській ідентичності.

    Найсвіжіше

    Популярне