Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Я сумую і шокований», – Вселенський патріарх висловився про Софію Константинопольську

    «Що я можу сказати як християнський священнослужитель та грецький патріарх у Стамбулі? Замість того, щоб об’єднатися, ми дозволили наш спадок якому 1500 років розділити. Я сумую і шокований».

    Так висловився Вселенський патріарх Варфоломій для Washington Post після останніх заяв президента Туреччини Ердогана про перетворення Святої Софії, візантійського собору VI століття та однієї з найвеличніших архітектур, у мечеть.

    Про це повідомляє Romalewfronimati.blogspot.com.

    У 1935 році Мустафа Кемаль Ататюрк перетворив Святу Софію в музей. Церква Святої Софії з 537 по 1453 рік функціонувала як міський православний собор, за винятком періоду 1204–1261 рр., протягом якого це була римо-католицька церква. Коли османи захопили Константинополь у 1453 році, вони замалювали мозаїку і перетворили її на мечеть. У 1934 році Мустафа Кемаль в умовах модернізації Туреччини перетворив мечеть у музей. Сьогодні церква все ще є музеєм, там проводяться культурні заходи, а також заходи, які дехто вважає недоречними, наприклад покази мод. Водночас докладаються зусилля для порятунку мозаїк храму.

    «Ми прожили тут 17 століть, і якщо це Божа воля, ми залишимось тут назавжди», – додав патріарх.

    «Християнська громада Туреччини зникає, а з нею зникає і інша нота нашої країни. Туреччина буде неймовірно біднішою, якщо ця спадщина буде втрачена. Перетворення Святої Софії в мечеть також сприяло б антимусульманським настроям між крайніми правими в Європі та США. Я сподіваюся, що турецькі лідери це визнають – і перестануть говорити про святу Софію. Коли османи приїхали до Константинополя, який вони назвали Константинієм, за іменем засновника Візантії, тут не було мечеті. Сьогодні їх майже 3500. Принаймні, нехай це залишається пам’ятником нашої багатої історії», – підсумував патріарх Варфоломій.

    Свята Софія входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 1985 року, як музей в історичній зоні Стамбула. Відповідно до процедур, передбачених Конвенцією про світову спадщину, перед прийняттям рішення про будь-яку конверсію такої пам’ятки необхідне попереднє узгодження з ЮНЕСКО.

    Нагадаємо, раніше ми писали про позицію Вселенського патріарха щодо Святої Софії. Також Турецькі ЗМІ повідомляли, що Свята Софія може відкритися як мечеть 15 липня.

    Найсвіжіше

    Популярне