П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Після параду в Москві Сербія і Росія посилили тиск на Чорногорію

    Новий етап зовнішньо-політичного тиску і втручання у внутрішню політику Чорногорії розпочали спільними діями Російська Федерація і Сербія. Активні заяви та заклики «русского міра» та його союзників почали лунати одразу після проведення в Росії параду Перемоги.
    Варто відзначити, що президент Республіки Сербія Александар Вучич був присутнім на параді у Москві і висловлював свій неабиякий захват від участі 75 сербських воїнів у марші Червоною площею.
    Візит до білокам’яної не пройшов без наслідків. І після «продуктивних перемовин» Москва і Белград посилили свій спільний тиск на Подгорицю з характерною для «русского міра» риторикою про «гоніння на православ’я».
    Зокрема, Синод Сербської православної церкви засудив «жорсткий терор у відношенні СПЦ, її духовенства та вірних людей в Чорногорії», повідомляє «Рамблер/Новости».
    Патріарх Сербський Іриней (Гаврилович) закликав офіційну Подгорицю привести свої дії у відповідність до міжнародних правових норм, особливо в царині прав людини і свободи віросповідання.
    Поряд з тим, парламент Республіки Сербія висловив занепокоєння з приводу «переслідувань та побиття священнослужителів СПЦ в Чорногорії», засудивши арешт та судовий процес проти єпископа Іоанікія (Мічовича) та ще декількох священників.
    Сербські депутати наполягають, щоб влада Подгориці поважала положення Європейської конвенції про права людини і гарантовані Конституцією громадянські права сербів в Чорногорії.
    В той же час, проросійський аналітик Драгомир Анджелікович підкреслив, що лідер Чорногорії Мило Джуканович зараз ототожнюється з усіма негативними цінностями та антицінностями, проти яких людство боролось під час Другої світової війни.
    Підтримало своїх сербських союзників Міністерство закордонних справ Російської Федерації. У відомстві наголосили, що тривога, у зв’язку зі спалахом напруги в Чорногорії, спровокованої силовими діями у відношенні СПЦ та її вірян, продовжує зростати.
    Про це, також, продовжив говорити митрополит Чорногорсько-Приморський СПЦ Амфілохій (Радович). Він зазначив, що своїми провокаційними діями чорногорська влада штовхає ситуацію у напрямку громадянської війни.
    Всі перераховані заяви і заклики, на жаль, підводять до невтішних висновків. Стає зрозуміло, що Кремль не зупиниться ні перед чим, щоб не втратити свої важелі впливу на Балканському півострові. І якщо буде потрібно зберегти свої позиції, Москва, не моргнувши оком, буде готова до розв’язання нового збройного конфлікту на європейській арені.

    Найсвіжіше

    Популярне