Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Коронавірус спричинив закриття 250 церков у Нідерландах через брак коштів

    Фінансова криза, спричинена коронавірусом, змусила нідерландські парафії закриватись. Ситуацію погіршує різке зменшення кількості вірян, які жертвували кошти на підтримку місцевих церков.
    Після скасування карантину знову розпочався процес десакралізації храмів, повідомляє Католицький оглядач.
    Приєднання парафій, ані зусилля щодо збору коштів не допомагають вирішити фінансові проблеми. Рішення архієпархії Утрехта здається остаточним. Саме там планується закриття або десакралізація 250 (!) церков. Лише десять храмів залишаться діючими.
    Під загрозою опинилася відома церква св. Івана Хрестителя з Валвейк, найбільший храм у Нідерландах, побудований у неовізантійському стилі. Тепер він стане музеєм.
    У подібній ситуації перебуває церква Внебовзяття Пресвятої Богородиці в Ренкюмі поблизу Арнема – паломницька святиня із середньовічним походженням, в якому з середини XIV ст. вшановують фігуру Матері Божої (типу Sedes Sapientiae).
    Згідно з даними науково-дослідного інституту KASKI, які цитує acceptkhol.blogspot.com, за останні 15 років кількість католиків у Нідерландах зменшилася на 20%, кількість відвідувачів церкви аж на 60%, а кількість парафій – на 55%. 3,7 мільйона нідерландців вважаються католиками (тобто п’ята частина населення – це найбільша конфесія в країні), але лише близько 4% (трохи більше 153 тис.) регулярно беруть участь у богослужіннях.
    «Тому можна очікувати, що стан католицизму в Нідерландах незабаром стане подібним до ситуації, що існує у Франції: католицька релігія, а навіть ширше: християнська, залишиться тільки у великих містах із столицею Амстердамом на чолі – і то як діаспора, заповнена іммігрантами, розсіяна в морі атеїзму та язичництва – натомість він повністю зникне з решти країни», – підсумовує автор статті.
    Нагадаємо, комуністична влада Китаю наказала зняти всі хрести з церков. Також у Румунії парламент упровадив День пам’яті переслідування християн.

    Найсвіжіше

    Популярне