Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    СБУ викрила сепаратистів, які агітували за «Запорізьку народну республіку»

    У Запоріжжі СБУ припинила діяльність сепаратистів, які в інтересах ворожих спецслужб розхитували ситуацію в регіоні та пропагували ідеї «русской вєсни».

    Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 1 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного режиму) Кримінального кодексу України.

    Зловмисники належали до одного з проросійських радикальних рухів, послідовники якого виступають за відділення південно-східних регіонів від України для створення на їх території терористичних організацій за зразком «Л/ДНР», повідомляє пресслужба СБУ.

    Під час слідчих дій за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, медалі та нагрудні знаки так званих «Л/ДНР» і країни-агресора, амуніцію, сепаратистську та комуністичну символіку.

    Після невдалої спроби захоплення влади в Запоріжжі навесні 2014 року зловмисники виїхали до тимчасово окупованого проросійськими силами Луганська. Там вони спочатку допомагали бойовикам облаштовувати незаконні блокпости та барикади, а пізніше співпрацювали з представниками так званого «силового блоку Л/ДНР».

    За задумом кураторів учасники групи мали повернутися в Запоріжжя і чекати подальших вказівок. Терористи планували використовувати групу для здійснення підривної діяльності та нагнітання суспільних настроїв на мирній території України. На виконання ворожого завдання напередодні державних свят зловмисники розповсюджували в місті деструктивні матеріали із закликами до повалення конституційного ладу, насильницької федералізації та створення фейкової «Запорізької народної республіки».
    Нагадаємо, на Львівщині і в  Бердянську СБУ ліквідувала ботоферми. Раніше Духовний фронт повідомляв, що на Запоріжжі з’явиться «козачий патруль» прихильників РПЦвУ, які допомагали терористам «ДНР/ЛНР».

    Найсвіжіше

    Популярне