Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ пояснили, що означає «закопати талант у землю»

    У Православній церкві України надали вичерпні пояснення щодо вислову «закопати талант у землю».
    «Таке звичне для нас сьогодні слово «талант» колись не мало жодного стосунку до здібностей людини, натомість воно означало велику грошову та вагову (понад 26 кг цінних металів) одиницю. Історики дослідили, що у давні часи лише за один талант (грец. τάλαντον) ціла родина могла прожити кілька десятків років. За один талант можна було навчатися у софістів упродовж 20 років, а у відомій школі давньогрецького філософа і оратора Сократа стільки коштували шість років престижного на той час навчання», – йдеться на сторінці ПЦУ у Facebook.
    Сучасного значення – природних здібностей, можливостей – слово «талант» набуло з новозавітних часів через відому Євангельську притчу, в якій Господь Ісус Христос навів приклад раба, який закопав у землю отримані від свого Господаря таланти. Один чоловік, відбуваючи надовго в чужу країну, доручив рабам своє майно: одному він дав п’ять талантів, другому два таланти, іншому ж один талант – кожному за його можливостями. А після повернення з’ясувалося, що двоє їх примножили, а власник одного таланту не побажав трудитися і закопав його в землю. Тоді господар відібрав у нього талант і віддав першому рабу: «Бо кожному, хто має, дасться і примножиться; а в того, хто не має, відніметься і те, що має. А негідного раба вкиньте у пітьму непроглядну: там буде плач і скрегіт зубів» (Мф. 25: 29 – 30).
    «Всі ми маємо пам’ятати, що щедрий і люблячий Господь обдарував кожну без виключення людину різноманітними здібностями, талантами і благами (як духовними, так земними), а також заповідав: «Служiть один одному, кожен тим даром, який прийняв, як добрi домоправителi рiзноманітної благодатi Божої» (1 Пет. 4: 10). Тож, усі ми маємо багато різних дарів від Бога і свободу ними розпоряджатися: власним життям, здоров’ям, силою, здібностями, навичками, вміннями, різноманітними життєвими благами. І суть у тому, щоб їх завжди використовувати на благо й допомагати іншим, таким чином примножуючи їхню цінність. Тоді таланти, довірені вам Господом, як у Євангельській притчі, принесуть вам добрі плоди та будуть примножені», – пояснили у Православній Церкві України.
    У кожного з нас є певні потреби, але й у кожного є також свої неповторні таланти й здібності. Тож не закопуйте їх у землю, не ховайте, а застосовуйте на благо – своє і людей! Тоді кожна людина навколо стане для вас унікальною нагодою, щоб втілити задум Божий, реалізувати ваше життя у повній мірі та примножити свої таланти, – підсумували в українській Церкві.
    Нагадаємо, архієпископ ПЦУ висміяв публікації пропагандистів РПЦ, назвавши їх «атакою клоунів». Також Українці найліпше ставляться до ПЦУ і більшість бачить митрополита Епіфанія предстоятелем об’єднаної Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне