П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Уряд призначив мовного омбудсмена

    Кабінет міністрів призначив Тараса Креміня новим Уповноваженим із захисту державної мови.
    Відповідне рішення уряд ухвалив у середу, 8 липня передає «Новинарня».
    «Сьогодні шляхом рейтингового голосування на посаду Уповноваженого із захисту державної мови уряд призначив Креміня Тараса Дмитровича», – повідомив представник Кабміну у Верховній раді Василь Мокан.
    Тарас Кремінь був кандидатом від уповноваженого з прав людини.
    З 2014 по 2019 роки він був народним депутатом від партії «Народний фронт».
    «Я корінний миколаївець, народився тут в 1978 році, за дипломом я вчитель української та іноземної мови, кандидат наук, доцент, докторант. Все своє життя я присвятив викладанню української літератури», – розповів про себе Кремінь.
    Був депутатом Миколаївської облради, працював у профільній комісії з питань освіти і науки.
    З 2014 по 2019 – народний депутат України, очолював підкомітет з питань середньої і загальної освіти. Є автором приблизно 60 законодавчих ініціатив, серед яких – закон про освіту закон про забезпечення функціонування української мови як державної.
    Нагадаємо, що 2017 року нова редакція освітнього закон підняла хвилю обурення в Угорщині, Румунії, Болгарії, Молдові, Польщі та Греції, бо вони вважали, що зміни нібито порушують права їхніх діаспор в Україні. Справа дійшла навіть до прямих погроз. Наприклад, Угорщина заявила про блокування рішень ЄС щодо зближення з Україною через цей закон.
    Тарас Кремінь, на той час голова підкомітету з питань освіти комітету Верховної Ради з питань науки та освіти, так прокоментував різку реакцію Угорщини на зміни в українській освіті: «У мене таке припущення: вони вважають, що там, де розмовляють угорською, знаходиться Велика Угорщина. Тобто, імперські замашки, які властиві Росії, тут проявляються».

    Кремінь пояснив, що закон насправді реформаторський і в ньому були враховані не тільки конституційні норми, але й психологічні особливості дітей на території з компактним проживанням національних меншин.

    24 квітня мовний омбудсмен Тетяна Монахова подала у відставку після пів року роботи, заявивши, що уряд так і не утворив секретаріат для її структури. Кабмін звільнив її 7 травня.

    Найсвіжіше

    Популярне