П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Священний Синод ПЦУ виключив молдовського Філарета зі складу свого єпископату

    Священний Синод Православної церкви Україн на своєму засіданні 9 липня у форматі відеоконференції виключив Філарета (Панку) зі складу свого єпископату, через те, що останній приєднався до так званого «Київського патріархату».
    Про це йдеться у рішеннях Священного синоду, які опублікувала пресслужба ПЦУ.
    Філарета (Панку) після співслужіння з єпископатом ПЦУ таємно відвідав почесного патріарха Філарета (Денисенка) та звернувся до нього «з декларуванням своєї відмови від послуху Православній Церкві України», – йдеться у журналі Священного Синоду №15. Тобто приєднався до так званого «Київського Патріархату». На сайті «УПЦ КП» було заявлено: «Керуючий Східно-Молдавської єпархією єпископ Фалештський і Східно-Молдавський Філарет (Панку) повернувся до складу «УПЦ КП». На цей час повідомлення видалено.
    Також єпископ Філарет (Панку) прийняв від Філарета неканонічно присвоєний титул «архієпископа». Такі дії єпископа Білгород-Дністровського Філарета (Панку) ПЦУ визнала неканонічними й ухвалили «за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі, свідоме противлення соборним рішенням, порушення 34 Апостольського правила» виключити його зі складу єпископату Православної Церкви України.
    Через те, що єпископ Філарет (Панку) та очолювані ним релігійні структури додержувалися і додержуються румунсько-молдовської літургійної традиції і як такі ніколи не представляли українську діаспору, перебуваючи у складі Української Православної Церкви Київського Патріархату, а потім – Православної Церкви України за ікономією в ПЦУ передали судження про подальший канонічний статус Філарета (Панку) та підлеглих йому релігійних структур до управління Румунської Православної Церкви, про що сповістити Блаженнійшого Румунського Патріарха Даниїла та Високопреосвященного Митрополита Бессарабського Петра.
    Філарет (Панку) може подати апеляцію рішення ПЦУ протягом одного місяця.
    Загалом Філарет (Панку) мав у керуванні близько десяти парафій. Кафедральний собор знаходився на території Молдови у місті Страшени з 20 тисячами населення. Також у єпископа Філарета є три парафії у селах: c. Кожушна, c. Дрождієнь, c. Золотієвка.  Як бачимо це не чисельна єпархія, яка перейшла до «Київського патріархату». Наприклад, Волинська єпархія ПЦУ налічує 227 парафій.
    Білгород-Дністровська єпархія знаходиться на території Молдови (в «УПЦ КП» вона називається «Східно-Молдавська єпархія»). Нагадаємо, що УПЦ Київського патріархату більше не має юридичного статусу. Сам же владика Філарет залишається в складі єпископату Української православної церкви, проте втратив канонічні права і позбувся членства у Синоді УПЦ.
    Раніше ми писали, що Молдовський Філарет повернувся до ліквідованого Київського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне