Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Під диктовку з Кремля: Депутати ОПЗЖ вимагають від Зеленського засудити дії Ердогана

    11 липня партія «Опозиційна платформа – за життя» опублікувала на власному сайті заяву з приводу зміни статусу собору Святої Софії.
    «ОПЗЖ висловлює жаль у зв’язку з рішенням Вищого адміністративного суду Туреччини змінити статус собору Святої Софії. Собор має важливе релігійне, культурне і цивілізаційне значення для всього християнського світу», – повідомляється в заяві.
    «Рішення влади Турецької Республіки змінити статус храмового комплексу Святої Софії в Стамбулі не відповідає дружнім і довірчим відносинам між народами наших країн.
    Ми вважаємо, що українська влада й особисто Президент Володимир Зеленський зобов’язані донести стурбованість українських громадян щодо рішення про перетворення Святої Софії на мечеть до керівництва Туреччини.
    Як країна–партнер Турецької Республіки Україна зобов’язана проінформувати керівництво Туреччини про ризикованість таких політичних рішень. Навести переконливі доводи з власної недавньої історії, що свідчать проти втручання держави в релігійні питання і міжконфесійні відносини.
    ОПЗЖ вимагає від Володимира Зеленського зайняти активну позицію та обговорити з керівництвом Турецької Республіки плани з перетворення собору Святої Софії на мечеть. Якщо влада хоче зберегти повагу українських громадян, вона зобов’язана діяти рішуче!», – йдеться в повідомленні.
    Як бачимо, проросійські депутати і політики не гребують будь-якою можливістю висловитись проти Православної церкви України. «Власна недавня історія», до якої апелюють ОПЗЖ, нанесла втрати «русскому міру» в Україні, і ОПЗЖ прагне, щоб влада України визнала ПЦУ поза канонами і поза Законом.
    Поряд з тим, вважаємо, що будь-які заяви щодо міжнародних подій представників влади України і, особливо, Президента України, мусять бути ретельно відпрацьовані Міністерством закордонних справ України, а не продиктовані з Кремля.
    Водночас, ОПЗЖ відстоює інтереси лише невеликої групи громадян України, які, до того ж, не завжди дбають про інтереси нашої Батьківщини, а все частіше дивляться у бік «білокам’яної». Тож нав’язувати певний спосіб політичної активності топ-чиновникам України вони не мають ані права, ані повноважень.
    Нагадаємо, в РПЦ днями заявили, що: «…ще три роки тому Ердоган би не наважився на такий крок. Видача «лжетомосу українським розкольникам» призвела до колосальних проблем у відносинах православних церков і до ослаблення світового православ’я, чим і скористався Ердоган», – підкреслили представники Російської православної церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне