Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Синод РПЦ назвав Томос для ПЦУ «причиною перетворення Святої Софії на мечеть»

    На засіданні Священного Синоду Російської Православної Церкви, котре відбулось 16-17 липня 2020 року, була прийнята заява у зв’язку з рішенням влади Туреччини про перетворення храму Святої Софії із музею в мечеть. У заяві не обійшлося без згадки про Україну і отримання Томоса про автокефалію.
    У крокодилячих сльозах російських церковників, вже вкотре прослідковується, що винні у всьому українці. Московське духовенство, на чолі із Кірілом (Гундяєвим) пожалілися, що Томос «послабив їхні можливості спільно протистояти новим духовним загрозам та цивілізаційним викликам» і якби не автокефалія ПЦУ, то було б легше виступати проти перетворення Софії в мечеть.
    Отримання незалежності від Московського патріархату української Церкви Синод РПЦ назвав «розрізненням» світового православ’я. В заяві РПЦ прослідковується підтекст, що якби не Варфоломій із своїм Томосом то православ’я було єдине. Сама історична подія із отриманням автокефалії православ’я в Україні московським духовенством охарактеризована як «антиканонічна легалізація розколу в Україні».
    «Священний Синод Російської Православної Церкви висловлює глибокий жаль у зв’язку з рішенням державного керівництва Туреччини позбавити храм Святої Софії музейного статусу та передати його у богослужбове користування мусульманської громади…настільки безрадісна для Святої Православної Церкви подія православним світом сьогодні зустрічається розрізнено, що стало прямим наслідком антиканонічної легалізації розколу в Україні та послабило наші можливості спільно протистояти новим духовним загрозам та цивілізаційним викликам», – йдеться у заяві Синоду РПЦ.
    У РПЦ після перетворення Софії в мечеть почали говорити про скликання другого Амманського собору. Також у РПЦвУ порівняли перетворення Святої Софії на мечеть із переходами громад до ПЦУ. Це вже не вперше у Росії побачили «провину» Вселенського патріархату у перетворенні Святої Софії на мечеть.
     

    Найсвіжіше

    Популярне