П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Чернігові 2006 року віряни московського патріархату мітингували з прапорами «Новоросії».

    Архієпископ Євстратій (Зоря) розповів, як чотирнадцять років тому у Чернігові віряни Московського патріархату мітингували під стінами церкви із прапорами «Новоросії» та плакатами патріарха РПЦ Кіріла (Гундяєва).
    «Два роки відбувалося фізичне блокування послідовниками Москви собору св. Катерини – мовляв «храм захопили розкольники і його слід повернути канонічній церкві». Потім ще чотири роки стояли намети, так звана «походная церковь», з плакатом «наш патриарх – Кирилл» в людський зріст… Красномовною була символіка протесту. Прапори з написом «Новороссия» з‘явилися там не випадково. Як і зворушливе їх поєднання з «Партією регіонів» та «прогресуючими соціалістами» Наталії Вітренко», – написав архієпископ Євстратій у Facebook.
    Також він нагадав, як прихильники Московського патріархату, які незадовго перед цим заблокували вхід до храму св. Катерини, переданого розпорядженням голови ОДА пана Лаврика громаді Київського Патріархату, під чутку, нібито «приїде Філарет і зайде в Катерину» влаштували збіговисько з протестами. На архівних фото з липня 2006 р видно як віряни РПЦ тримають в руках прапор «Новоросії» (самопроголошеної республіки на Донеччині у 2014 році).
    Речник ПЦУ зробив висновок, що задовго до 2014-го та відкритої агресії Кремля проти України розпочалася «артпідготовка». «В свідомість прихильників «русскава міра» стали впроваджуватися необхідні ідеологічні конструкції – такі, як «Новороссия». Слід нагадати, що Кауров з Одеси, очільник структури, якій належали ці прапори, у ті роки був головним «борцем за канонічну церкву» «проти захватів храмів розкольниками», гастролював цілою Україною – а в 2014-му намагався створити «Бессарабскую народною республику», втік до Московії та прозябає десь там», – написав архієпископ ПЦУ.
    За його словами, ані в Чернігові, ані в Києві, попри рішення усіх рівнів суду про незаконність перебування цього агітаційного намету на території національного заповідника, – ніхто нічого не міг вдіяти.
    «Загадково показували пальцем вгору – мовляв, «ви ж розумієте, що ТАМ це питання контролюють». Ми розуміли…».
    «На другий день після втечі Януковича 8 років протестів раптово закінчилися – після розмови патріотів з “сідєльцами”, останні самі за півдоби розібрали свій блок-пост і вивезли. Ніби і не було нічого.
    Але потім була спроба вже не прапорами під Катериною, а танками «з Воєнторга» поширити “Новороссиию” на пів-України», – нагадав Євстратій (Зоря).
    «На жаль, багато є ще тих, хто не розуміє, що ідейно та організаційно Московський патріархат в Україні та «Новороссия» – це як дві голови одного кремлівського імперського орла.», – підсумував владика.
    Пару тижнів тому митрополит Російської церкви у Ніжині Клімент освятив новозбудовану каплицю в с. Оленівка, неподалік від Борзни. Православна громада села однією з перших на Чернігівщині у січні 2019 р. доєдналася до Православної Церкви України. Спочатку прихильники МП намагалися відібрати у громади храм. Коли не вдалося – швидко збудували через дорогу новий (до того оленівське храмобудівництво їх мало цікавило). Але храм найменували чомусь на честь Мотрони Московської. На сьомому році війни Московії проти України не знайшлося нікого зі святих чи свят, шанованих в МПвУ, окрім московської?
    Нагадаємо, РПЦвУ продовжує спроби взяти реванш в Україні: хочуть, щоб їх пустили капеланами в ЗСУ. Також УПЦ МП кришує парамілітарні структури “козачків”.


     

    Найсвіжіше

    Популярне