Понеділок, 15 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ підтримали елітну забудову на місці руїн древнього монастиря

    З Михайло-Архангельського монастиря починалась історія міста. Обитель була започаткована в 1641 році, навколо неї виросло місто Архангельськ.
    Зараз на тому місці зводиться житловий комплекс River Park. Будівництво здійснює компанія «Аквилон-Инвест» співзасновником якої є один з найбагатших чиновників Росії, депутат місцевого обласного зібрання Алєксандр Фролов.
    Про це повідомляє «Credo Press» з посиланням на Архангельські ЗМІ.
    І хоча будівництво відбувається безпосередньо не на древньому фундаменті, на ньому поставили бараки для будівельників і решткам монастиря щодня завдає шкоди будівельна техніка.

    Пошкоджений фрагмент стіни древнього монастиря

    Місцеві активісти, серед яких археологи, викладачі, історики і просто небайдужі мешканці тривалий час намагаються домогтись від влади заборони на будівництво та початку повноцінних археологічних та реставраційних робіт по збереженню пам’ятки Архангельська.
    Примітним є той факт, що священники та представники Російської православної церкви не висловили позиції церкви з даного питання і не роблять ніяких спроб вберегти монастир.
    Навіть більше, компанія-забудовник заручилась підтримкою РПЦ. На сайті Архангельської єпархії розміщено монолог архітектора Дмітрія Яскорського, у якому він розповідає про будівництво нового Михайло-Архангельського собору на набережній в обмін на розвалений старий монастир.
    Окрім того, представники компанії посилаються на клір РПЦ, заявляючи, що Російська православна церква «підводить риску під минулим і не планує відновлювати монастир».
    Пояснити це досить важко. РПЦ так сильно опікується долею соборів та монастирів за кордоном, а власні святині її ніби і не цікавлять. Або священники Архангельської єпархії «забули» за кого вони повинні грати, або ж вони просто обрали сторону, яка заплатила більше. У такому разі, як кажуть: «просто бізнес, нічого особистого».

    Найсвіжіше

    Популярне