Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Україна Польща та Литва створили «Люблінський трикутник»

    Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба оголосив про створення нового формату під назвою «Люблінський трикутник», до якого увійшли Україна, Польща та Литва.
    Про це Кулеба сказав у Любліні на спільній пресконференції з польським і литовським колегами, передає «Європейська правда».
    «Сьогодні ми створюємо «Люблінський трикутник», формат, який стане важливим елементом розвитку і зміцнення Центральної Європи, але також зміцнення України як повноправного члена європейської і євроатлантичної сім’ї», – сказав Кулеба.
    За його словами, співпраця трьох країн не обмежиться питаннями оборони, як створення спільної бригади ЛитПолУкрбриг. Насамперед йдеться про посилення економічної співпраці, торгівлі і туризму.
    «Трикутник зосередиться на поглибленні взаємодії між нашими країнами, але ми також бачимо велику перспективу у тому, щоб він став інструментом ангажування тих країн, які потребують тісніших контактів із Заходом, з загальноєвропейськими структурами, і ми з колегами допомагатимемо нашим друзям і нашим сусідам активніше взаємодіяти у цій сфері», – додав Кулеба.
    З цього приводу Дмитро Кулеба нагадав про цікаві історичні факти:
    «Люблінська унія 1569 року, угода про об’єднання Польського королівства та Великого князівства Литовського в єдиній федеративній державі — Речі Посполитій, позначилася на багатьох сферах життя. Зокрема, і на картографії. Міжнародна політика XVI сторіччя без нових мап не робилася.
    Одну з таких відомих мап створював у 1590-х роках Томаш Маковський. Далі слово Плохію: «Учені вважають, що матеріал для української частини мапи надав Костянтин Острозький. Імовірно, термін «Україна» потрапив на карту Маковського також завдяки князю або його оточенню».
    Ось так вчасно давши матеріал (а може, щось іще, про що історичні джерела не зберегли свідчень) Костянтин Острозький не лише у переносному, а й у буквальному сенсі наніс Україну на європейську мапу.
    Сьогодні Острозький, похований у Києво-Печерській Лаврі, є постаттю, яка об’єднує український, польський та литовський народи. Він також є символом військових перемог.
    Україна – важлива держава Центральної Європи. Ми маємо зміцнювати зв’язки з країнами цього регіону і виступати спільно, коли потрібно захищати наші інтереси. Центральноєвропейськість – один з принципів нашої зовнішньої політики.
    На світлині зображені Острозький і його скромні політичні нащадки: глави МЗС Литви – Лінкявічус, України – Кулеба, Польщі – Чапутович і український полковник, командувач ЛИТПОЛУКРБРИГУ Братішко. Ну і, звісно, та сама мапа».

    facebook.com/dmytro.kuleba

    Найсвіжіше

    Популярне