Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    97% українців вважають, що влада має сприяти розвитку української мови

    97% опитаних українців вважають, що українська влада повинна сприяти розвитку української мови. Про це йдеться в результатах опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у травні-червні 2020 року на замовлення телеканалу “Еспресо“.
    В рамках опитування, респондентам ставилося запитання “Як Ви вважаєте, повинна чи не повинна українська влада сприяти розвитку української мови? Якщо повинна”: Ви задоволені чи незадоволені діяльністю нової української влади, обраної у 2019 році, у сфері сприяння розвитку української мови?”

    Фото: Еспресо

    97% опитаних респондентів вважають, що українська влада повинна сприяти розвитку української мови, 3% не погодились з цією думкою. В розрізі макрорегіонів 99,1% мешканців Заходу України вважає, що влада повинна сприяти розвитку української мови. Так само вважає 98,6% мешканців Центру, 94,3% мешканців Півдня та 93,8% мешканців Сходу.
    43,6% українців цілком або скоріше задоволені діяльністю нової української влади у сфері сприяння розвитку української мови, 36,4% опитаних цілком або повністю незадоволені. Найбільше задоволених діяльністю влади в цій сфері проживає в Центрі України – 44,7%, а найбільше не задоволений – в макрорегіоні Захід – 45,6%.
    Для опитування використовувався наступний склад макрорегіонів:

    • Західний макрорегіон – Волинська, Рівненська. Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Закарпатська, Хмельницька, Чернівецька області;
    • Центральний макрорегіон – Вінницька, Житомирська, Сумська, Чернігівська, Полтавська, Кіровоградська, Черкаська, Київська області, м. Київ;
    • Південний макрорегіон – Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Одеська області;
    • Східний макрорегіон – Донецька, Луганська і Харківська області.

    Польовий етап дослідження тривав з 31 травня до 4 червня 2020 року. Загалом в рамках дослідження було проведено 2000 інтерв’ю.
    Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і з дизайн-ефектом 1.1) не перевищує:

    • 2.4% для показників, близьких до 50%,
    • 2.1% для показників, близьких до 25 або 75%,
    • 1.5% для показників, близьких до 10 або 90%,
    • 1.1% для показників, близьких до 5 або 95%,
    • 0.5% для показників, близьких до 1 або 99%.

    Найсвіжіше

    Популярне