Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ запропонувала перехрещувати вірян ПЦУ, що категорично суперечить євангельському вченню

    Московська патріархія Російської православної Церкви видала документ, в якому зобов’язує перехрещувати всіх вірян Православної Церкви України, які виявили бажання стати вірними Московського патріархату. Цей документ прокоментував речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) назвавши його несумісним із євангельським вченням.
    «Свого часу в МП не раз намагалися підвести «канонічно-богословську» базу під існуючу практику «перехрещувань», яка категорично суперечить євангельському вченню, православному богослів’ю, канонічному праву, практиці як давньої Церкви, так і нового часу», – сказав ахрієпископ Євстратій.
    За його словами, російська церква так і не змогла богословськи обґрунтувати, чому потрібно перехрещувати вірян іншої православної церкви, і тому, зрозумівши безперспективність цих намагань, там їх полишили. Зберігши практику без пояснень і документального оформлення, на рівні «отак треба».
    Архієпископ Євстратій каже, що при такому підході в РПЦ буде знищено базу міжхристиянських зв‘язків, до чого провідники МП ще не готові. «Бо якщо «украінскіє раскольнікі», на думку МП – «не християни», то як можна водночас християнами визнавати католиків, лютеран чи коптів, коли в другому випадку йдеться про відмінності у догматах?»
    У РПЦ пішли простим шляхом і не стали мучитися над канонами і догматами, й просто виписати циркуляр про перехрещення вірян ПЦУ. «Сумно, що Російську Церкву все більше опановує “адміністративне богослів‘я”. Чи, радше, “прапорщицьке”», підсумував речник ПЦУ.
    Також документ прокоментував релігієзнавець Юрій Чорноморець, звернувши увагу як написане слово Україна.
    «Одна деталь, яка показує як РПЦ ставиться до всієї України: в назві однієї з церков слово “Україна” керуючий справами РПЦ пише з маленької літери. Цей факт сам по собі є настільки промовистим, що дивує лише одне: що УПЦ МП ще не ясно? Чому вони тримаються за цих людей, для яких таїнства – не таїнства, християни – не християни, Україна – не Україна???», – написав він.

    Фото: арх. Євстратій

    Найсвіжіше

    Популярне