Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Дисонанс РПЦ: Кіріл вітає Лукашенка з перемогою, а священники філії РПЦ заявляють про фальсифікації

    Патріарх Російської православної Церкви Кіріл (Гундяєв) привітав Аляксандра Лукашенка з перемогою на виборах: «Ви незмінно приділяєте увагу питанням духовно-морального стану людей, про що свідчить, зокрема, плідну взаємодію органів державної влади з Білоруським екзархатом ». При цьому патріарший екзарх в Білорусі, митрополит Павло (Пономарьов) поки утримався від поздоровлень, повідомляє Credo.press.
    Вітальний прес-реліз патріарха Кирила був опублікований після того, як свої привітання Лукашенку направив президент РФ Владімір Путін. Синхронність дій Патріархії з Кремлем в черговий раз показує, що керівництво РПЦ співвідносить себе виключно з російським державним правлінням.
    Патріарх РПЦ Кіріл любить говорити про Божу правду, але дуже вибірково підходить до її сповіщення. Своїм привітанням він продемонстрував, що для нього нічого не значать заяви і флешмоби Білоруських священників. Останні ж заявляли про фальсифікації голосів на виборах і про насильство над людиною у відповідь на мирний народний протест. Після того як Гундяєв привітав Лукашенка із перемогою на виборах виявився дисонанс між Білоруською філією РПЦ і Московським патріархатом.
    Тепер слова очільника Московського патріархату Кіріла, сказані в проповіді на минулому тижні виглядають як іронічне пророцтво про РПЦ: «Церква завжди втрачає силу, коли перестає звіщати Божу правду. А чому це відбувається? Найчастіше від страху».
    Білоруське православ’я стає все частіше діяти в розріз із Кремлем. Не за горами й автокефалія Білоруської церкви, яка зараз має схожий статус на так звану УПЦ Московського Патріархату. Титул очільника Білоруського Екзархату також містить вказівку на Кремлівського “господаря” і звучить так: «Митрополит Мінський і Гродненський, Патріарший Екзарх Білорусі». Патріарший екзарх означає посланець, і не важко здогадатись чийого патріарха є посланцем Митрополит Мінський і Гродненський.
    За іронією долі, засуджений білоруською владою чоловік опозиціонерки Тихановської, 4 роки тому активно відвідував заходи з Кірілом.

    Найсвіжіше

    Популярне