Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Посланець Московського патріарха у Білорусі закликав утриматись від «барикад і мітингів»

    Офіційний сайт Білоруського екзархату Російської православної Церкви опублікував звернення Екзарха (посланця) Московського патріарха, глави Білоруського екзархату – митрополита Павла (Пономарьова) до білоруського народу.
    «Кожна людина в нашій країні, яка досягла зрілого віку, має право зробити свій конституційний вільний вибір, але цим правом слід скористатися не на барикадах і мітингах, а на виборчих дільницях, які передбачені і організовані відповідно до законодавства Республіки Білорусь», йшлося у зверненні очільника Білоруського екзархату.
    Павел (Пономарьов) є очільником Білоруського екзархату РПЦ і посланцем Московського патріарха із 2013 року. Він не мав білоруського громадянства і не знав білоруської мови, коли його призначили на цю посаду. Це піддали критиці низка громадських активістів Білорусі. Тоді він пообіцяв отримати білоруський паспорт і вивчити мову, але не поки зробив цього. Павла було відправлено із Рязані, де той був керівником місцевої єпархії РПЦ.
    У зверненні патріарший посланець РПЦ митрополит Павел просив всіх жителів Білорусі «не піддаватися провокаційним закликам і не вступати на шлях насильства, протистояння і порушення законного правопорядку».
    Також було опубліковане звернення митрополита Філарета (Вархомеєва) – колишнього очільника Білоруського Екзархату і Почесного Патріаршого Екзарха всієї Білорусі.
    «Закликаю кожного з вас до особливої відповідальності перед Богом і нащадками. Пам’ятайте, що ми – одна сім’я і що брат не повинен підіймати руку на брата. Незалежно від ваших поглядів і уподобань – дотримуйтесь закону, слухайте голос свого сумління, будьте людьми. Нехай напоумить нас Господь зробити правильний вибір! Боже, бережи Білорусь!», – йдеться у зверненні опублікованому 9 серпня на офіційному сайті Білоруського екзархату.
    Варто додати, що Митрополит Павел (Пономарьов) виступає проти створення «автокефалії білоруської церкви», порівнюючи цю ідею зі спокусою Єви дияволом: «… сьогодні, під слушним приводом – свобода, незалежність – намагаються нав’язати нову ідею, яка не об’єднує людей, а роз’єднує»
     
     

    Найсвіжіше

    Популярне