Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    На синоді РПЦвУ похвалилась грамотою Московського патріарха Алєксія ІІ як доказом "автокефалії"

    Синод Російської православної Церкви в Україні, що відбувся 17 серпня 2020 року, особливу увагу приділив грамоті, патріарха Московського Алєксія ІІ.
    На думку церковників, ця грамота означає “самостійність” і “незалежність” в управлінні РПЦвУ. “Священний Синод констатував важливе значення цієї Грамоти, що стала передумовою для повноцінного звершення нашою Церквою своєї спасительної діяльності в незалежній Українській Державі”, – йдеться на офіційному сайті РПЦвУ.

    Варто зауважити, що Томос про автокефалію надає тільки Вселенський патріарх Константинопольської православної церкви. Це засвідчено історією всіх церков. Навіть самій московській церкві документ про патріарший статус (а не про автокефалію) надав Вселенський патріарх. Москва намагалась захопити першість у Константинопольського патріарха і дала томос про Автокефалію Грузинській, Польській і Американській церкві. Щось схоже вона зробила із РПЦвУ…, проте про томос про автокефалію не йшлося. РПЦвУ отримала “широку автономію”… проте на ділі мала згадувати спершу патріарха Московського і бути підвладною Московським церковним соборам і судам і виконувати їх вказівки.

    Як ми бачимо, це зовсім не заважає волати Онуфрію і його єпископам про “найнезалежнішу церкву на світі“. Гарне порівняння такої “незалежності” зробив грузинський богослов Мамука Пушкарідзе, який порівняв автономію УПЦ МП із УРСР в складі СРСР.
    Можливо надалі треба буде очікувати якихось нових пропагандистських книжок з історії церкви від Української філії Московської церкви, адже Синод “закликав церковних науковців досліджувати історію Української Православної Церкви після 1990 року і доручив Київській духовній академії підготувати сучасний посібник з історії Православ’я на українських землях”.

    РПЦвУ настільки хвалиться цією грамотою, що цієї осені будуть офіційно святкувати “30-річчя Грамоти Святішого Патріарха Алексія”. Схоже, що “УПЦ МП” немає що протиставити Томосу ПЦУ, тому і показують усякі грамоти Московських патріархів, які ніде не мають ніякої ваги крім самої РПЦ. Цікаво чи згадають на святкуваннях про Філарета, який добився надання цієї грамоти?.

    У дусі пропаганди митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) наголосив, що права, які має так звана Українська Православна Церква Московського патріархату, “є настільки широкими, що в деяких параметрах більші, ніж права деяких Автокефальних Церков”. Цікаво, що мав на увазі Антоній коли говорив це? Що Рішення Помісного і Архієрейського Соборів РПЦ є обов’язковими для УПЦ (МП)? У якій ще автокефальній церкві Ім’я предстоятеля (у випадку з РПЦвУ Онуфрія) поминається в усіх храмах церкви після імені святійшого патріарха Московського?І чому “найнезалежніша на світі церква” УПЦ (МП) з’єднана з Помісними Православними Церквами через Російську Православну Церкву і є її частиною?

    Про подальші рішення синоду РПЦвУ читайте в наступних новинах Духовного фронту України. Раніше ми писали про п’ять програшів очільника РПЦвУ Онуфрія (Березовського).

    Найсвіжіше

    Популярне