Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    На службі Московського Патріархату: Як РПЦвУ заважає громадам переходити до ПЦУ

    Від кінця минулого року в Україні критично постало питання переходів релігійних громад за їх бажанням та волевиявленням до інших конфесій. У правовій державі, на нашу думку, законом повинні бути захищенні всі релігії та всі конфесії, будь-то християни, мусульмани чи інші. Але чомусь в нашій державі питання щодо переходу громад до Православної церкви України стало дуже проблемним. І основною проблемою в цьому є перешкоджання саме так званої «Української православної церкви Московського патріархату» (РПЦвУ), а не інших.
    Про гальмування процесу переходів до ПЦУ з боку частини українського чиновництва та кліру РПЦвУ сказано вже багато. Про це заявляв директор Департаменту у справах релігій і національностей Андрій Юраш, на зрощення топ-чиновників та московських архієреїв прямо вказувала політтехнолог Олеся Яхно. Навіть директорка Держагентства з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан ще півроку тому визнавала існування проблеми. Та ситуація не зрушила на краще.
    Ми розповімо про історію громади з села Успенка Онуфріївського району, що на Кіровоградщині (Кропивниччині), яка вирішила перейти до Православної церкви України ще в грудні 2019 року. І з того часу постійно бореться за своє право стати частиною Помісної Православної Церкви, визнаної як Вселенським Патріархатом,так і кількома іншими Помісними Церквами.

    Храм Успіння Святої Богородиці. Світлина: vk.kr.ua

    Історія села бере свій початок ще з часів до Хмельниччини. Та саме в козацькі часи тут з’явився православний храм – жителі села здогадуються, що назва села пішла саме від назви тої козацької церкви, що була збудована на честь Успіння Пресвятої Богородиці.
    Сьогочасний приход було утворено 1997 року за благословенням тодішнього єпископа Кіровоградського і Олександрійського Василя. До 2008 року храм знаходився у пристосованому приміщенні з поганими умовами. Та 2 березня 2008 року було освячене місце під будівництво храму, а 29 листопада цього ж року було освячено сам храм, який спроєктували та побудували київські майстри на кошти меценатів – Анатолія Яковенка, заслуженого юриста України, вихідця з Успенки, та його сім’ї

    Храм збудовано не на місці попередника (це достеменно відомо), але назва з поваги до історії та для збереження традицій залишилася. Храмове свято тут відзначають 28 серпня, у день Успіння Пресвятої Богородиці.
    Храм Успіння Святої Богородиці. Світлина: vk.kr.ua

    З часом у селі постало питання про те, що церква має бути українською. Ця думка з’явились у громади ще 2014-го, з початком російської агресії в Криму та на Сході України. Багато односельчан були мобілізовані до Збройних Сил і пішли на захист України. Не просто односельчани, а сини, брати, батьки, добрі друзі та сусіди. У такі важкі та тривожні часи душа кожного хоче звернутись до Бога за підтримкою та розрадою.
    Та в храмі, що належав до «УПЦ МП», продовжували прославляти та бажати «многії літа» патріарху Кірілу, який благословляв російські війська вбивати наших хлопців. Для багатьох прихожан це стало неприйнятним, дехто з цієї причини перестав відвідувати церкву в селі та й по теперішній час не відвідує.
    Храм Успіння Святої Богородиці. Світлина: vk.kr.ua

    З отриманням Православною церковю Україи Томосу про автокефалії намір громади перейти до Української Церкви зміцнів. Як розповідають у громаді, від самого початку вони просили і пропонували настоятелю храму протоєрею Іоану Ониську перейти до Православної церкви України. Та він казав, що залишиться служити в єпархії, в якій почав свій шлях священника. Тільки після цього громада вирішила висловити йому недовіру. У грудні 2019 року було проведено збори громади, де всі її члени проголосували «ЗА».
    Після даної події мешканці с. Успенка та члени релігійної громади Української Православної Церкви парафії Успіння Святої Богородиці Олександрійської єпархії села Успенка Онуфріївського району Кіровоградської області прийняли волевиявлення та бажання зібрати Парафіяльні збори релігійної громади, про що було зібрано підписи 82 осіб та поставити питання на зборах щодо:
    • висловлення недовіри та припинити повноваження священника Ониська Івана вчиняти дії від імені Громади;
    • висловити недовіру та припинити повноваження Парафіяльної ради до обрання нової;
    • обрати Парафіяльну раду Громади у новому складі;
    • змінити підлеглість у канонічних та організаційних питаннях Української православної церкви с. Успенки Онуфріївського району та увійти до складу Православної Церкви України, змінивши при цьому назву на: Релігійна організація «Релігійна громада Успіння Пресвятої Богородиці Кропивницької єпархії Православної Церкви України с. Успенка».
    Збори релігійної Громади були скликані та проведені з дотриманням вимог нормативно-правових актів.
    14 грудня 2019 року голову сільської ради Наталію Сіру повідомлено про намір провести збори релігійної громади для ініціювання процедури переходу релігійної громади Успіння Пресвятої Богородиці УПЦ (Московського патріархату) до Православної церкви України.
    22 грудня 2019 року, за ініціативи членів релігійної громади, було скликано та проведено збори релігійної громади, на яких були присутніми 68 осіб, що становить переважну більшість членів релігійної громади.
    Збори громади в с.Успенка. Світлина: kypur.net

    Відповідно до п. 3 ст. 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами.
    Згідно п. 4 ст. 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту (положення) релігійної громади.
    Враховуючи присутність на зборах релігійної громади більш ніж двох третин від кількості членів релігійної Громади, збори релігійної Громади були уповноважені на прийняття будь-яких рішень згідно порядку денного, в тому числі щодо зміни підлеглості у канонічних та організаційних питаннях.

    На підставі Протоколу № 1 Парафіяльних зборів від 22 грудня 2019 року та додатків було прийнято нову редакцію статуту Релігійної організації «релігійна громада Успіння Пресвятої Богородиці Кропивницької Єпархії Української Православної церкви України с. Успенка» від 23.12.2019 року.
    Зборами релігійної Громади було реалізовано право на зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях, що передбачене та гарантовано положеннями Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

    Більше того, Конституцією України встановлено, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність (ст. 35).
    У громаді наголошують: отець Іоан Онисько, звичайно, може зі своїми прихожанами побудувати храм поруч і правити службу російською мовою. І навіть громада Православної Церкви України готова підтримати його в побудові нового храму і допомогти фінансово. Бо прихожан у нього залишилося мало та й ворогувати громада не хоче.
    У дійсно правовій державі цих процедур, вчинених відповідно до чинного законодавства, та поважного ставлення до представників іншої конфесії мало б вистачити аби релігійна громада зі спокоєм в душі перейшла до канонічної Православної церкви України. Та не в нашому випадку. Хто і як почав нападати на громаду за її волевиявлення та право перейти до ПЦУ – читайте у наступній частині.

    Найсвіжіше

    Популярне