Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ встановила вшанування як святих князя Мстислава Великого та гетьмана Петра Сагайдачного

    Православна Церква України на своєму Синоді, який відбувся 21 серпня в Києві, вирішила відновити вшанування князя Мстислава Великого та Петра Конашевича-Сагайдачного як святих угодників Божих.
    Про це йдеться в офіційній постанові Священного Синоду ПЦУ.
    «Встановити день пам’яті святого благовірного великого князя Київського Мстислава Володимировича, у святому Хрещенні Федора, 15 квітня (28 квітня за новим стилем) та внести його до Місяцеслова Православної Церкви України….Встановити день пам’яті святого благовірного гетьмана Петра (Конашевича-Сагайдачного) для загальноцерковного шанування 7 квітня (20 квітня за новим стилем) та внести його до Місяцеслова Православної Церкви України».
    Згадування пам’яті святого благовірного князя Київського Мстислава Володимировича міститься в давньоруських богослужбових Прологах під 15 квітня за старим стилем, а також у богослужбових Прологах інших помісних Православних Церков, зокрема Сербської і Болгарської. До цього часу в Місяцеслові, вміщуваному в богослужбовому календарі, святому благовірному князеві Київському Мстиславу Володимировичу не було визначено окремого дня пам’яті.
    Зазначається, що Святий благовірний гетьман Петро (Конашевич-Сагайдачний, 1622 р.) канонізований 25 травня 2011 року Архієрейським Собором Української Автокефальної Православної Церкви. Церковне прославлення святого на місцевому рівні відбулося 17 липня 2011 року в місті Самбір Львівської області.
    Також було ухвалено затвердити запропонований Синодальною Календарною комісією ПЦУ Місяцеслов, вміщуваний у богослужбовому календарі, та благословити його друк в офіційних церковних календарях Православної Церкви України. ПЦУ буде працювати над подальшим уточненням Місяцеслова та формуванням Повного Місяцеслова Православної Церкви України, який би також вміщував дні пам’яті святих, канонізованих в інших помісних Православних Церквах.
     

    Найсвіжіше

    Популярне