Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Православна Церква України вдарила по «російських скрєпах» та посталила крапку в історії Вишгородської ікони

    На Священну Синоді 21 серпня Православна Церква України встановила святкування Вишгородської ікони Божої матері, яку у 1155 році Володимирсько-Суздальський князь Андрій Боголюбський викрав та вивіз до Володимира-на-Клязьмі.
    Про це повідомляється в офіційному зведенні пресслужби ПЦУ.
    У ПЦУ підкреслили, що у 1155 році Володимирсько-Суздальський князь Андрій Боголюбський викрав Вишгородську ікону Божої Матері та вивіз спочатку до села Боголюбово, а пізніше – до Володимира-на-Клязьмі, через що ікону почали називати «Володимирська».
    Через те, що всі три дні вшанування Вишгородської (Володимирської) ікони Божої Матері – 3 червня, 6 липня та 8 вересня (за новим стилем) пов’язані з Москвою (зустріч ікони та визволення від Тамерлана в 1395 році, визволення від ординського хана Ахмата в 1480 році та кримського хана Махмет-Гірея в 1521 році) у ПЦУ визначили  15 квітня (28 квітня за новим стилем) днем святкування на честь Вишгородської ікони Божої Матері, який тепер, буде пов’язаний з історичними подіями українського православ’я. Адже в цей день  вшановують пам’ять святого благовірного великого князя Київського Мстислава Володимировича, у святому Хрещенні Федора.
    Синодальна календарна комісія ПЦУ тепер внесе до Місяцеслова Православної Церкви України день святкування на честь Вишгородської ікони Божої Матері 15 квітня (28 квітня за новим стилем) та вилучить попередні дні святкування (3 червня, 6 липня та 8 вересня за новим стилем), які були пов’язані із Москвою.

    Найсвіжіше

    Популярне