П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    В РПЦ звинуватили Лукашенка у прихильності до католицизму

    Перший заступник глави Синодального відділу по взаємовідносинам з суспільством та ЗМІ Російської православної церкви, він же заступник глави Всесвітнього російського народного собору (ВРНС) Алєксандр Щіпков вважає, що використання білоруською владою релігійного фактору може розхитати ситуацію в державі.
    Про це повідомляє «Рамблер/новости» з посиланням на «РИА Новости».
    У такий спосіб Щіпков прокоментував той факт, що на мітингу в Гродно президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко закликав священників різних конфесій не втручатись в білоруську політику і нагадав, що церкви та костели не для політики.
    «Заява Президента Білорусі викликає подив, оскільки релігійна політика Лукашенка за чверть століття була, м’яко кажучи, непереконливою і неоднозначною», – сказав Щіпков.
    Зокрема, він зазначив, що протягом останніх двадцяти років в Білорусі збільшився вплив католицизму. А опозиція пов’язує себе саме з католицизмом як латинським, так і греко-католицьким. І саме такі люди складають пропольськи націоналістичні кола, які налаштовані на рішучу антиросійську діяльність.
    Отже, у критиці Алєксандра Щіпкова, яку він допустив в адресу Лукашенка, можна прочитати цілком зрозумілі важливі тези.
    По-перше, він цілком серйозно вважає Білорусь частиною «русского міра», і оцінює політичне життя Республіки як «проросійську» або «антиросійську». Таке враження, що суверенітет Білорусі відсутній у свідомості Щіпкова взагалі як такий.
    По-друге, в РПЦ цілий ряд таких «експертів», як Щіпков, демонструють абсолютну нетерпимість до будь-якої свободи, зокрема, свободи віросповідання, зокрема, до інших конфесій християнства, і, особливо, до католицизму.
    По-третє, Щіпков цілком яскраво дає зрозуміти, що критикувати священників РПЦ не має права ніхто. Навіть президент суверенної держави на своїй території, навіть якщо його критика цілком справедлива. РПЦ недоторканна, в тому числі, на територіях інших держав.
    Чи згоден народ незалежної Республіки Білорусь на таку зневагу з боку функціонера Російської православної церкви? Відповідь, ймовірно, очевидна. Проте, білоруси мають цілу низку більш нагальних питань, вирішення яких має пріоритетне значення, аніж відповідь недолугим заявам роспатріотів.

    Найсвіжіше

    Популярне