П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ організувала зустріч щодо захисту вірян в Криму за участі представників ООН та дипломатів

    У Київській православній богословській академії відбулася зустріч з міжнародною спільнотою щодо становища ПЦУ в анексованому Криму за участі Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого владики Епіфанія, митрополита Сімферопольського і Кримського Климента, архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія та представників ООН, постійного представника Президента України в АР Крим, дипломатичного корпусу в Україні, народних депутатів України, урядовців – усіх, кому небайдужа доля Криму та Кримської єпархії ПЦУ.
    Увага світової спільноти прикута до систематичних утисків з боку окупаційної влади у Криму щодо Православної Церкви України. Здійснювані органами виконавчої та судової влади РФ спроби витіснити осередки українства, заперечення верховенства права і свободи людини – це кримська реальність, яку необхідно крок за кроком змінювати на краще. Лише з Божою допомогою, всі разом, з підтримкою державної влади та наших міжнародних партнерів, ми здатні дати відсіч діям окупанта, повідомляє пресслужба ПЦУ.
    «Наразі країна-агресор порушує рішення Комітету ООН з прав людини та всі норми міжнародного права, здійснюючи тиск, залякуючи та відкриваючи незаконні провадження щодо нашої релігійної громади у Криму. Порушує не лише закон людський, а й Закон Божий, здійснюючи святотатство у храмі, який є Домом Господнім на землі», – впевнені в Православній Церкві України.
    За словами владики Климента, служіння будь-якого священника у Криму, якщо він не зареєстрований на території Російської Федерації, вважаються «незаконною місіонерською діяльністю». Впродовж останніх кількох місяців утиски свободи віросповідання набули насильницького характеру: так, центр Кримської єпархії Православної Церкви України – кафедральний храм святих Володимира і Ольги в м. Сімферополі – було розграбовано після «рішення суду».
    Держава-окупант вимагає також знесення храму ПЦУ в Євпаторії. «Звертаючись до постійних членів Ради безпеки ООН, цієї впливової міжнародної організації, я просив би вас, щоб ви підтримали Україну, і на засідання Ради безпеки ООН було винесено питання щодо збереження Православної Церкви України в Криму. Я звертаюся до світового співтовариства: допоможіть нам зберегти Православну Церкву. Допоможіть нам зберегти українську громаду. Допоможіть повернути Росію у правове поле, щоб вони виконали міжнародні домовленості», – з такими словами звернувся до присутніх митрополит Климент.
    Блаженнійший Митрополит Епіфаній закликав українську владу та міжнародну спільноту зробити усе можливе для досягнення однієї мети: припинення утисків і насильства в окупованому Криму та повернення його до складу України як місця мирного й гідного співжиття всіх громадян нашої держави.
    «Днями ми відзначили 29-ту річницю відновлення незалежності України. Дай Бог, щоб на наступну річницю ми всі могли зібратися і проспівати наш гімн, піднімаючи український прапор над українським Кримом. Дехто скаже, що це нездійсненна мрія, але якщо ми будемо вірити в це і мати надію на Всевишнього, працювати, єднаючи зусилля, то, звичайно, що ми цього зможемо досягнути. Тому що Господь може змінити все в одну мить. Мало хто вірив у те, що Україна здобуде незалежність. Так само мало хто вірить зараз, що Крим може невдовзі повернутися. Але якби ми не вірили і не були б у цьому переконані, ми б тут не зібралися. Це свідчить про духовну силу, а якщо ми духовно сильні – ми незламні», – наголосив Предстоятель Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне