П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ помолився за спокій душ загиблих українських героїв у російсько-українській війні

    Біля меморіалу «Стіна пам’яті полеглих за Україну» 29 серпня предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський та всієї України Епіфаній звершив панахиду за спокій душ українських військовослужбовців, що життя своє поклали за Україну.
    29 серпня – особлива дата. Цього дня згадуються всі захисники, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Пам’ять своїх захисників Україна вшановує у роковини Іловайської трагедії.
    У ніч з 28 на 29 серпня 2014 року президент РФ Владімір Путін закликав відкрити гуманітарний коридор для українського війська. Уже зранку колони армійців рушили так званим «зеленим коридором». Попри домовленості, російські військові обстріляли наших захисників з артилерії. Унаслідок трагедії убиті 366 українських воїнів, 429 поранені і ще 300 взяті в полон.
    Предстоятелю ПЦУ співслужили митрополит Гальський Еммануїл, архієпископ Агапіт, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, капелани ПЦУ та численне духовенство та монахи Михайлівського монастиря. На молитву прийшли матері вбитих військових із портретами своїх синів, побратими, рідні та друзі.
    «Нехай Господь упокоїть їхні душі у Царстві Небесному та дарує їм вічне блаженне життя. А також теплим словом підтримаймо їхніх рідних та близьких, попросімо у Господа, щоби Він духовно зміцнив їх та розрадив», – сказав предстоятель Української Церкви митрополит Епіфаній після молитви.
    Він зауважив, що вірні сини й доньки нашої держави, віддавши свої життя в неоголошеній російсько-українській війні, яка триває вже сьомий рік, виявили найвищу міру любови до кожного із нас, бо «Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15: 13).
    «Вони віддали найдорогоцінніше, чим володіє людина, – власні життя, – сказав Блаженніший. – Тож наш обов’язок – молитися за них, шанувати і передавати славну пам’ять про них наступним поколінням».
    «На жаль, страшна війна ще триває. І ми щодня молимося та просимо Господа, щоби Він дарував сили відстоювати нашу територіальну цілісність. Всі ми прагнемо перемоги над агресором і віримо, що здобудемо цю перемогу. Дай Боже, щоби війна якнайшвидше завершилася, і в нашій рідній Україні нарешті запанував справедливий мир. А нашим полеглим братам і сестрам – вічна пам’ять! Ми будемо молитися за вас, як за рідних, і завжди нестимемо у своїх серцях пам’ять про ваш подвиг любові. Слава Ісусу Христу. Слава Україні», – підсумував митрополит Київський і всієї України Епіфаній.
    Нагадаємо, митрополит Епіфаній освятив оновлену Стіну пам’яті Героїв України. Також він нагородив матерів полеглих воїнів медалями «за жертовність і любов до України».

    Найсвіжіше

    Популярне